Testen met kunstmatige intelligentie om het aandeel van het openbaar vervoer in Zwitserland te verdubbelen
In Zwitserland testen drie bedrijven actief in het openbaar vervoer het rijgedrag van chauffeurs met behulp van anonieme mobiele telefoongegevens en kunstmatige intelligentie.
Leve de auto!
In Zwitserland gebeurt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, nog maar ongeveer 21% van al het verkeer via het openbaar vervoer. Zo’n 77% van alle verplaatsingen wordt nog steeds met de auto gemaakt.
Ondanks de uitbreiding van diensten en investeringen in infrastructuur is het aandeel van het openbaar vervoer in het totale verkeersvolume de afgelopen 15 jaar gestagneerd. Volgens federale voorspellingen zal het totale verkeer in Zwitserland tegen 2050 met 11% toenemen.
Verdubbeling van aandeel van het openbaar vervoer
Tegen die achtergrond wil het land op termijn het aandeel van het openbaar vervoer in de mobiliteit verdubbelen. Om dit te bereiken, zullen nu mobiele telefoongegevens en kunstmatige intelligentie worden gebruikt.
Door middel van data-analyses willen zowel de vervoerders BLS, SOB en PostBus als het kanton St. Gallen de bevolking kennis laten maken met het openbaar vervoer. Op termijn zou het mobiliteitsaandeel van het openbaar vervoer dus moeten verdubbelen, van 21% naar 42%.
Testen van de modal shift
De modal shift wordt getest met verschillende kortlopende en lokaal beperkte piloottesten. De term “ÖV42” (openbaar vervoer 42) verwijst naar de visie om het aandeel van het openbaar vervoer in de modal split te verdubbelen. Dit project richt zich primair op niet-klanten en niet meteen op wie momenteel al het openbaar vervoer gebruikt.
De drie centrale elementen van het project
Hiervoor rekenen de partners op geanonimiseerde gsm-data en artificiële intelligentie die verkeerspatronen analyseert en verbanden legt tussen autogebruik en openbaar vervoer. Kunstmatige intelligentie moet de automobilisten dan laten zien dat er interessante alternatieven zijn.
De drie centrale elementen van het project zijn:
Kunstmatige intelligentie: Met behulp van anonieme mobiele telefoongegevens en kunstmatige intelligentie worden in het ÖV42-project verkeerspatronen geanalyseerd en worden verschillende verbindingen met het openbaar vervoer en het autogebruik samengesteld. Hierdoor valt onder andere het weggedrag van automobilisten beter te begrijpen. Dit vormt een van de basissleutels voor het optimaliseren van de modal split.
Hackathons: neologisme van “hack” en “marathon” dat gelegenheden beschrijft waar concepten, oplossingen of tools worden ontwikkeld en waar gemengde teams tot op de bodem uitvinden hoe de modal split zal toenemen ten gunste van het gemeenschappelijk vervoer.
Pilottesten: Op basis van de resultaten van de data-analyse en de hackathons gaan BLS, SOB en PostBus gezamenlijk regionale pilottests ontwikkelen. Als deze experimenten, uitgevoerd met minimaal gebruik van middelen, succesvol zijn, kunnen ze worden herhaald en uitgebreid naar andere locaties.