Europese Commissie grijpt in om stijgende energieprijzen te verminderen, compensaties zijn in de maak

2015, Flickr

De Europese Commissie heeft besloten tot een noodinterventie op de energiemarkt om de stijgende energieprijzen onder controle te krijgen.

Het uitvoerend orgaan heeft drie onmiddellijke maatregelen uitgevaardigd die ervoor zorgen dat overtollige inkomsten uit de sector van de fossiele brandstoffern terugkeren naar de getroffen bedrijven. Spoorwegbedrijven kunnen ook profiteren van de overtollige inkomsten die worden teruggegeven aan eindgebruikers.

Compensatie in de vorm van een solidariteitsbijdrage

Het idee achter het actieplan van de Commissie is om overtollige inkomsten uit activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen te gebruiken als een solidariteitsbijdrage aan bedrijven die de afgelopen maanden hard zijn getroffen door de energiekosten.

“Ons voorstel voor een solidariteitsbijdrage uit de sector van de fossiele brandstoffen zal ervoor zorgen dat we de huidige energiecrisis in een geest van billijkheid aanpakken”, zei de commissaris voor Economie Paolo Gentiloni.

Inkomstenplafond van 180 EUR/MWh voor energieproducerende bedrijven

Daar bovenop stelt Brussel een inkomstenplafond van 180 EUR/MWh voor energieproducerende bedrijven die hernieuwbare energie, kernenergie en bruinkool gebruiken. Op deze manier wil de Commissie overtollige inkomsten boven dit plafond innen en de lidstaten in staat stellen deze onder de eindgebruikers te verdelen om hun rekeningen te verlagen. Deze stap zou de sector ook kunnen helpen de concurrentie te nivelleren en zo op lange termijn stabielere prijzen mogelijk te maken.

Ten slotte heeft de Europese Commissie besloten dat de lidstaten de energievraag moeten verlagen door het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren met ten minste 5 procent te verminderen.

Meer energiegerelateerde beslissingen

In een tijd waarin het bestrijden van inflatie en extreme energiekosten bovenaan de EU-agenda staat, blijft het EU-parlement naar de toekomst kijken. Op 14 september stemde de meerderheid van het Parlement om het verbruik van hernieuwbare energie tegen 2030 te verhogen tot 45 procent.

In dit verband zal de transportsector zijn uitstoot van broeikasgassen met 16 procent moeten verminderen door meer biobrandstoffen en waterstof te gebruiken. De vereniging voor gecombineerd vervoer UIRR prees het besluit en riep de Commissie op het goed te keuren, met als uitgangspunt dat de doelstellingen moeten worden bereikt door gebruik te maken van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

Auteur: Jos Sterk