Lineas voert energietoeslag in: ‘het is anders onmogelijk om de gestegen tarieven op te vangen’

https://www.railfreight.com/business/2022/03/18/lineas-applies-energy-surcharge-we-can-no-longer-absorb-the-high-rates/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Lineas zal vanaf 1 april 2022 een dynamische energietoeslag toepassen op al haar transporten om de stijgende energieprijzen te compenseren. Het bedrijf zegt de stijgende energie- en elektriciteitsprijzen, die hand in hand gaan, op geen andere manier te kunnen opvangen.

De toeslag varieert van land tot land, aangezien de energiemarkt in elk land anders is. Bovendien kunnen sommige nationale regeringen besluiten om subsidies in te voeren, terwijl andere regeringen dat dan weer niet doen. Precies daarom is de toeslag van Lineas dynamisch, legde CCO Lars Redeligx uit. “Het bedrag kan dus elke maand aangepast worden.”

Energieprijzen door het dak

De energieprijzen rijzen momenteel de pan uit als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maar de stijging was eigenlijk al bezig voordat de oorlog begon. Daarom is het belangijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Vorig jaar waarschuwden verschillende spoorwegmaatschappijen al dat de hoge prijzen moeilijk op te vangen zijn, maar dat leidde nog niet tot hogere tarieven voor de eindklant. Spoorwegondernemingen zijn er tot dusver in geslaagd de kosten te dekken. Dat blijkt echter niet langer het geval te zijn.

Sinds eind vorig jaar leggen de torenhoge energieprijzen een zware financiële last op de spoorwegmaatschappij, legt Lineas uit. “Bij EEX, Europa’s leidende energiemarkt, is de spotprijs per Megawattuur meer dan verdrievoudigd ten opzichte van de gemiddelde prijzen in 2021. Ook de diesel, die spoorwegondernemingen nodig hebben waar elektrische locomotieven niet kunnen rijden, is aanzienlijk duurder geworden. Deze economische tegenspoed heeft inmiddels een niveau bereikt dat Lineas niet meer kan opvangen zonder iets te doen.”

Dynamische toeslag

“We kunnen niet de enige vervoermodus blijven die de stijgende energiekosten niet doorberekent. Dit geldt op de eerste plaats voor particuliere bedrijven zoals wij, maar zelfs voor de concurrenten die eigendom zijn van de staat kan de oplossing niet zijn dat de belastingbetaler de stijgende energierekening moet betalen. Daarom zal Lineas een dynamische energietoeslag toepassen om duurzame oplossingen voor spoorvervoer te kunnen blijven aanbieden”, zegt Redeligx.

De toeslag verschilt voor binnenlandse en internationale transporten. Bij de huidige spotprijs van 300 EUR per Megawattuur zal de toeslag variëren van 3,5 procent (Nederland) tot 8,1 procent (Duitsland). De toeslag kan maandelijks wijzigen dit op basis van de evolutie van de marktprijzen. Wanneer een overheid maatregelen zou aankondigen die het goederenvervoer per spoor ondersteunen, zal dat tot uiting komen in de toeslag, zo legde Redeligx nog uit.

Lineas kan de dans niet ontspringen

Hoewel de brandstofprijzen momenteel vooral als een uitdaging voor het wegvervoer worden beschouwd, is de spoorgoederenindustrie hier niet immuun voor. Integendeel zelfs. De stijgende elektriciteitsprijs hangt rechtstreeks samen met de stijgende energieprijzen.”

Bovendien rijden niet alle locomotieven in de hele toeleveringsketen op elektriciteit. In de havens wordt bijvoorbeeld vaak de last mile uitgevoerd met diesellocomotieven. En veel bedrijven zijn pas onlangs begonnen hun vloot te veranderen van diesellocomotieven naar elektrische. Lineas heeft momenteel een vloot die voor 90 procent uit elektrische locomotieven en voor 10 procent uit dieseleenheden bestaat, aldus Redeligx.

Lang geleden

Andere vervoerswijzen beschikken over mechanismen om de hoge energieprijzen door te berekenen aan de markt, terwijl de spoorgoederenindustrie dit tot nu toe niet heeft gedaan. “We zijn de eerste particuliere spoorwegonderneming die deze maatregel implementeert maar we verwachten dat andere spelers op de markt dit voorbeeld zullen volgen.

“De invoering van een energietoeslag heeft in de spoorsector lang op zich laten wachten. Wij zijn de groenste vervoerswijze en stoten 90 procent minder CO2 uit in vergelijking met het wegvervoer en verbruiken 6 keer minder energie dan vrachtwagens. Willen we onze maatschappelijke missie veilig stellen en onze klanten kunnen blijven bedienen, dan moeten we een energietoeslag invoeren zoals dat in andere sectoren gebruikelijk is.”

Moeilijke tijden

Redeligx geeft toe dat de energieprijzen niet de enige horde zijn waar Lineas momenteel voor staat. In februari van dit jaar werd de vorige CEO van het bedrijf Geert Pauwels vervangen door Bernard Gustin. Het doel van deze onverwachte stoelendans was om de activiteiten van het bedrijf terug te brengen naar pre-COVID-niveaus.

“COVID-19, de overstromingen, infrastructurele knelpunten; in de afgelopen twee jaar zijn we getuige geweest van verschillende externe uitdagingen. Dit heeft gevolgen gehad voor de resultaten van het bedrijf. Het vertrek van Pauwels was daar dan ook een gevolg van”, legt Redeligx uit.

Een helse rit

“We zijn ons ervan bewust dat de stijgende energieprijzen een punt van zorg zijn van de hele transportsector en we zijn bereid de handschoen op te nemen. Het zou echter mooi zijn om eens een ​​jaar te zien waarin we ons kunnen concentreren op groei zonder dit soort externe verstoringen. We willen spoorgoederenoplossingen ontwikkelen, verder digitaliseren en de klant slimme oplossingen bieden.”

Op de vraag of het bedrijf de energiecrisis kan overwinnen, antwoordt Redeligx positief. “Lineas heeft eerder moeilijke tijden doorgemaakt en heeft die uitdagingen overwonnen. We zijn er zeker van dat de klant begrijpt waarom we deze maatregelen nemen. Maar we zijn ook voorbereid op een helse rit, want we worden opnieuw met grote uitdagingen geconfronteerd.

Auteur: Jos Sterk