Mondmaskerplicht blijft, ondersteuning autocars verdwijnt bij De Lijn
Vanaf 1 oktober treedt een nieuwe reeks versoepelingen in werking. Zo mag in Vlaanderen op bepaalde plekken het mondmasker afgezet worden. De Lijn benadrukt dat de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer blijft gelden en roept haar reizigers op deze regels strikt na te leven. Wel zet het vervoersbedrijf de versterkingsritten met autocars stop waardoor het naar verwachting drukker zal worden op tram, bus en metro.
Vrijdag gaat een nieuwe serie versoepelingsmaatregelen in. Zo staat de hoge vaccinatiegraad het in Vlaanderen toe om de mondmaskerplicht in bijvoorbeeld horecazaken en winkels op te schorten. De plicht om een mondmasker te dragen voor reizigers vanaf 13 jaar blijft echter van kracht in het openbaar vervoer, in de voertuigen, stations en binnenruimtes. Alleen in haltes in open lucht vervalt de mondmaskerplicht.
Meer vraag naar openbaar vervoer
Het Vlaamse openbare vervoersbedrijf De Lijn roept reizigers op zich aan de plicht te houden. “Nu de samenleving stap voor stap heropend wordt, gaan mensen zich meer verplaatsen. Daarvoor was, is en blijft het openbaar vervoer in combinatie met andere vervoermiddelen van groot belang. Met al onze collega’s blijven we ons sterk maken om die verplaatsing zo veilig en aangenaam mogelijk te maken”, geeft Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, aan.
Het vervoersbedrijf benadrukt verder het belang van goede ventilatie, hetgeen er toe bijdraagt dat het coronavirus zich minder kan verspreiden. De Lijn vraagt haar chauffeurs en reizigers dan ook om de vensters open te zetten en als ze open staan, open te laten. ”Testen op de voertuigen toonden duidelijk aan dat de CO2-waarden goed zijn in een bus of tram waar de vensters open staan”, klinkt het.
Wat betreft het nut van de mondmaskers wijst De Lijn naar het advies van experts: “Virologen geven aan dat mondmaskers een veilige bescherming bieden op plaatsen en tijdstippen waar er mogelijk onvoldoende ventilatie is, maar vooral op plaatsen waar de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden.”
Versterkingsritten met autocars stopgezet
Per 1 oktober worden de versterkingsritten met autocars bij De Lijn stopgezet. Autocars werden ingezet om drukke bus- en tramlijnen tijdens de schoolspits te ontlasten. “Nu de vaccinatiegraad van jongeren gemiddeld vrij hoog ligt in Vlaanderen is er beslist dat deze versterkingsritten niet meer zullen rijden vanaf 1 oktober”, aldus De Lijn.
Alhoewel het waarschijnlijk drukker zal worden in de trams en bussen, denkt De Lijn de veiligheid te kunnen waarborgen. Naast de mondmaskerplicht roept het op om maximaal afstand te houden. Daarnaast worden de voertuigen frequent gepoetst en ontsmet. De voordeur blijft gesloten om de chauffeur te beschermen, waardoor reizigers op- en afstappen via de deur in het midden of achteraan.
lees ook: Nog altijd flinke corona-impact op omzet spoorbedrijven, CER wil financiële steun