Siemens Mobility voltooit modernisering Parijse metrolijn 14

Paris metro line 14

Siemens Mobility en RATP (Régie autonome des transports Parisiens) hebben met succes de geautomatiseerde lijn 14 van de Parijse metro gemoderniseerd en uitgebreid. Deze wereldprimeur markeert de eerste migratie van een geautomatiseerde (GoA4 – Mate van Automatisering) bestuurderloze metrolijn naar het laatste generatie geautomatiseerde GoA4 ‘Trainguard MT CBTC’ bestuurderloze systeem.

Het nieuwe systeem, dat de afgelopen zes jaar is geïntroduceerd tijdens passagiersdiensten, maakt efficiëntere en betrouwbaardere diensten mogelijk op de lijn, die 14 kilometer langer is geworden door uitbreidingen naar het noorden en zuiden – een verdubbeling. Met een opmerkelijke verbetering van 85 seconden over het gehele traject van 28 kilometer is lijn 14 nu de langste lijn in het Parijse netwerk. Het zal uiteindelijk meer dan een miljoen passagiers per dag vervoeren.

Dankzij de verlenging kunnen passagiers in 20 minuten van de luchthaven Orly naar het centrum van Parijs reizen en in slechts 40 minuten van de noordelijke zakenwijken in Saint-Denis Pleyel naar de luchthaven Orly. Met zijn verbeterde capaciteit, betrouwbaarheid en efficiëntie vormt Lijn 14 de ruggengraat van het openbaar vervoer in Parijs en sluit hij aan op het toekomstige Grand Paris Express-netwerk’, aldus Siemens.

Een wereldprimeur

In zes jaar tijd hebben meer dan 250 ingenieurs van Siemens Mobility aan dit project gewerkt, met meer dan 500.000 uur engineering. “De toewijding en expertise van onze teams hebben een wereldprimeur gecreëerd: het migreren van een bestaande bestuurderloze lijn naar een geavanceerder CBTC GoA4-systeem en het uitbreiden van de geautomatiseerde technologie naar de nieuwe baanvakken. Dankzij deze technische primeur zal Lijn 14 tegen 2025 tot één miljoen passagiers per dag kunnen vervoeren, en dat 85 seconden sneller,” zegt Michael Peter, CEO van Siemens Mobility.

“De tijdige oplevering van dit cruciale metroproject vóór het internationale sportevenement in Parijs deze zomer benadrukt de enorme tijdsdruk en de gezamenlijke inspanningen die hiermee gepaard gaan. We zijn onze gewaardeerde partners bij de RATP dankbaar voor hun vertrouwen en niet aflatende steun, zonder welke deze prestatie niet mogelijk zou zijn geweest.”

72 nieuwe treinen uitgerust

In 1998 sloeg Siemens Mobility de handen ineen met RATP om de eerste geautomatiseerde metrolijn met hoge capaciteit in Parijs te bouwen. In 2018 kreeg Siemens Mobility de opdracht om de automatisering van de lijn te vernieuwen en het 26 jaar oude ‘METEOR’-systeem te vervangen door het ultramoderne Trainguard MT CBTC GoA4-systeem. Deze upgrade omvatte de bouw van een nieuw Operationeel Centraal Controlestation (OCC) en de uitrusting van 72 nieuwe treinen.

Siemens breidde de automatisering ten noorden van Saint-Denis-Pleyel en ten zuiden van de luchthaven Orly uit met 14 kilometer, waardoor de lengte van de lijn verdubbelde tot 28 km en er dus een nieuwere versie van de GoA4-technologie moest worden geïnstalleerd. Het GoA4 CBTC-systeem zal ook de toekomstige lijnen van de Grand Paris Express uitrusten, het nieuwe automatische metronetwerk van 200 kilometer dat momenteel wordt aangelegd in de regio Ile-de-France. Siemens Mobility heeft het contract voor de automatisering van de lijnen 15, 16 en 17 binnengehaald.

Het Trainguard MT CBTC-systeem maakt deel uit van het CBTC-portfolio van Siemens Mobility dat wordt ingezet op vijf continenten, 25 landen, 49 steden, 56 klanten, 96 metrolijnen, 3.000 km aan lijnen en 4.351 uitgeruste treinen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com