De Lijn werkt samen met OTIV en CAF voor veiligere trams

Coastal tram in Belgium

De Lijn, geëxploiteerd door de Vlaamse overheid in België, verzorgt het openbaar vervoer met ongeveer 99 trams. Het bedrijf heeft een samenwerking aangekondigd met de Spaanse fabrikant van rollend materieel Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) en de Belgische start-up OTIV. Het doel is om AI in te zetten om de veiligheid van trams in Vlaanderen te vergroten.

De Lijn benadrukt dat verkeersveiligheid van het grootste belang is en investeert actief in verschillende initiatieven om de veiligheid van trams te verbeteren. Deze inspanningen omvatten de constructie van voertuigen, signalisatie aan tramovergangen, seizoensgebonden sensibiliseringscampagnes aan de kust en opleiding van bestuurders. In samenwerking met OTIV en CAF zet De Lijn een belangrijke stap voorwaarts door innovatieve en intelligente assistentiesystemen te testen om de veiligheid van de tram verder te verbeteren.

De samenwerking met OTIV biedt De Lijn de mogelijkheid om nieuwe technologieën te verkennen die de veiligheid en efficiëntie van de tram verbeteren. CAF, de fabrikant van de Zeeliner, is betrokken bij het project vanwege haar uitgebreide ervaring in het integreren van diverse systemen.

Door deze samenwerking kunnen De Lijn, OTIV en CAF meer inzicht krijgen in de effectiviteit van deze systemen bij het voorkomen van ongevallen.

Tests op de Kusttramlijn

Sensoren zijn strategisch geïnstalleerd op de Kusttram, die ’s werelds langste tramlijn is, om de omgeving vast te leggen. De Kusttram vormt een ideale testomgeving omdat hij verschillende verkeersscenario’s doorkruist, waaronder stedelijke centra en bruisende kustgebieden.

Het project is gestart in de zomer van 2023 en zal naar verwachting ook na de komende zomer doorgaan. Momenteel worden verschillende scenario’s geëvalueerd om de reactiesnelheid van de sensoren en de capaciteit van de software om de reactietijd van de bestuurder te verbeteren, te beoordelen.

Tijdens deze testfase verzamelen de sensoren gegevens zonder directe feedback te geven aan trambestuurders.

Waardevol inzicht verzamelen

“De technologie die wordt getest integreert sensoren met geavanceerde gegevensanalyse en kunstmatige intelligentie om de omgeving van het voertuig uitgebreid in kaart te brengen. Het biedt real-time monitoring en analyse van het gedrag van voetgangers, fietsers en voertuigen, waardoor potentiële gevaren kunnen worden voorspeld en trambestuurders geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Samen met De Lijn investeren we sterk in deze technologie, want veiligheid blijft onze grootste zorg,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Philippe Le Cerf, CIO van De Lijn: “Bij De Lijn blijven we waakzaam voor vooruitgang in de tramsector, waarbij veiligheid onze hoogste prioriteit is. Onze samenwerking met OTIV is een uitstekende manier om AI-technologieën te gebruiken en onze expertise uit te breiden om de veiligheidsmaatregelen te versterken. Deze inzichten zullen van onschatbare waarde blijken bij toekomstige inspanningen, waaronder de implementatie van waarschuwingssystemen voor botsingen om onze trambestuurders te ondersteunen.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com