RailTech Europa: Cyberveilige communicatie voor bestuurderloze treinen
Bestuurderloze treinen en metro’s worden steeds algemener in de wereld van het spoorvervoer, wat een paradigmaverschuiving in communicatietechnologie teweegbrengt. Roch Muraine, Worldwide Sales Director for Transportation bij Alcatel-Lucent Enterprise (ALE) en voorzitter van de IT & Telecommunicatie commissie bij UITP, een wereldwijde organisatie voor openbaar vervoer, bespreekt het belang van het beveiligen van deze verbindingen. Het waarborgen van cyberbeveiliging is van het grootste belang geworden door de bezorgdheid over mogelijke overnames of verstoringen.
Momenteel zijn spoor- en metrosystemen bezig met de overgang naar volledig bestuurderloze operaties. Deze verschuiving benadrukt het belang van communicatie, vooral in noodgevallen. Communicatie moet niet alleen de bestuurder bereiken, maar ook de controlecentra, die zich op afstand en mogelijk ver weg kunnen bevinden. “Het toezicht op de omgeving van de trein wordt steeds uitdagender, dus cyberbeveiliging is een groeiende zorg,” zegt Muraine.
Noodcommunicatie tussen treinen en de grond en tussen treinen onderling is altijd cruciaal geweest in spoorwegsystemen. Er is nu echter meer aandacht voor bedrijfskritische communicatie, vooral in scenario’s met netwerkuitval of cyberdreigingen. Muraine benadrukt het belang van ononderbroken communicatie binnen treinen, zelfs tijdens netwerkstoringen, waardoor treinen normaal kunnen functioneren.
Deze nadruk op bedrijfskritische communicatie leidt tot de implementatie van robuuste authenticatie, veilige verbindingen en versleutelingsmaatregelen om deze uitdagingen aan te gaan. Muraine benadrukt de diverse communicatiemethoden en -protocollen die worden gebruikt om veerkrachtige connectiviteit te garanderen, zowel nu als in de toekomst.
Communicatie veiligstellen voor nieuwe projecten
“Bestuurderloze treinen zijn verwant aan bewegende ondernemingen, met complexe netwerken en onderling verbonden systemen. Cyberbeveiligingsmaatregelen moeten overeenkomen met die van zeer veilige omgevingen zoals onderzeeërs of kritieke ondernemingen,” legt Muraine uit. “Dit is niet alleen theoretisch; het is een antwoord op de behoeften van openbaarvervoersbedrijven en treinleveranciers. Onze inzichten komen voort uit echte implementaties, waaronder onze betrokkenheid bij het lopende Grand Paris-project.”
Het Grand Paris Express (GPE) project is een van de grootste civieltechnische projecten in Europa, met een netwerk van 200 kilometer. Het project omvat de aanleg van vier nieuwe metrolijnen (15, 16, 17 en 18) rond Parijs, de verlenging van lijn 14 en de bouw van 68 stations. “Bij elk GPE-project zijn andere onderaannemers betrokken, maar onze oplossingen dragen bij aan de robuustheid en veiligheid van het totale systeem.”
Bij greenfieldprojecten worden technologieën voor de lange termijn ingezet, vaak voor een periode van tien jaar of meer. “Bij een greenfieldontwikkeling kijk je vooruit, terwijl je bij een renovatie een voet in het verleden en een voet in de toekomst hebt en met beide rekening probeert te houden.” Greenfield-projecten maken dus toekomstgerichte oplossingen mogelijk, vooral bij het verbeteren van veiligheidsmaatregelen. “Onze focus op het registreren en analyseren van gegevens en het integreren van verschillende systemen weerspiegelt deze toekomstgerichte aanpak”, bevestigt Muraine.
Een paradigmaverschuiving
“In het huidige veranderende landschap van beveiliging, met name op het gebied van cyberbeveiliging, is het Grand Paris Express-project een voorbeeld van een paradigmaverschuiving. Van verbeterde registratiesystemen aan boord van treinen en communicatieknooppunten tot de integratie van geavanceerde technologieën zoals GSM en mobiele oplossingen, elk aspect wordt nauwkeurig vastgelegd en bewaakt,” legt Muraine uit. De dagen van geïsoleerde systemen zijn voorbij; nu zorgt een complex netwerk van subsystemen en toepassingen voor een naadloze informatiestroom, waarbij gegevens nauwgezet worden geregistreerd voor analyse.
Wat dit onderscheidt is niet alleen de automatisering of technologische vooruitgang, maar ook de erkenning dat menselijke betrokkenheid van het grootste belang blijft. Te midden van de geavanceerdheid van kunstmatige intelligentie en machine learning, zijn het de echte mensen, actief betrokken zowel aan boord als in controlecentra, die de spil blijven van dit ingewikkelde ecosysteem.
Gegevens vastleggen en beschermen
Naast het beveiligen van de communicatie draagt het vastleggen van informatie volgens Muraine ook bij aan het vergroten van de veiligheid aan boord: “We registreren en analyseren verschillende communicaties en gebeurtenissen, vergelijkbaar met vluchtdatarecorders. Deze uitgebreide aanpak helpt incidenten nauwkeurig te reconstrueren en helpt bij het verbeteren van veiligheids- en beveiligingsmaatregelen.” Met deze nieuwe informatiestromen moeten de gegevensrecords ook beter worden beschermd.
We kunnen nu een allesomvattende opnamebenadering gebruiken die lijkt op die van hulpdiensten zoals 911, waarbij gesprekken voor, tijdens en na het evenement worden vastgelegd voor verschillende doeleinden,” zegt Muraine. Deze discrete bewaking strekt zich uit tot gesynchroniseerde camerabeelden, die een multidimensionaal perspectief op incidenten bieden. Door de integratie van verschillende opnamemethoden, waaronder geolocatie en video, zorgt het project voor een genuanceerd begrip van gebeurtenissen, waardoor het reactievermogen in een steeds kritischer beveiligingslandschap wordt verbeterd.
Daarom is “gegevensbescherming net zo belangrijk als andere aspecten van het systeem. We maken gebruik van redundante systemen, virtualisatie en rigoureuze back-ups om kritieke gegevens veilig te stellen, omdat we ons bewust zijn van de mogelijk levensbedreigende gevolgen van een inbreuk”, voegt Muraine toe. Back-upcontrole onderstreept ook de niet aflatende inzet van het project voor de veiligheid en het welzijn van de passagiers, waarbij de mogelijke levensbedreigende gevolgen van een inbreuk op de beveiliging worden erkend.
Vooruitkijken
“Tot voor kort was onze betrokkenheid bij communicatie aan boord minimaal, gezien de eenvoud van intercomsystemen. Maar naarmate de communicatiebehoeften zich ontwikkelen, verandert ook onze samenwerking met leiders in de spoorwegindustrie en systeemintegrators,” zegt Muraine. De nadruk op communicatie als hoeksteen van het spoorwegbedrijf, in combinatie met de dreiging van cyberaanvallen, maakt een strategische verschuiving noodzakelijk. “Voorheen werd isolatie gezien als een veiligheidsmaatregel, maar de vraag naar bewaking op afstand en connectiviteit maakt deze aanpak achterhaald”, benadrukt hij.
Het is van het grootste belang om connectiviteit en cyberbeveiliging met elkaar in evenwicht te brengen, om risico’s te beperken en tegelijkertijd de voordelen van onderling verbonden systemen te benutten. “Naarmate de communicatievereisten toenemen, zal samenwerking tussen belanghebbenden van cruciaal belang zijn. Cyberbeveiliging blijft een centraal aandachtspunt en vereist voortdurende innovatie en samenwerking om opkomende bedreigingen voor te blijven,” vervolgt Muraine.
Het is van cruciaal belang om preventief te anticiperen op potentiële bedreigingen en deze aan te pakken, aangezien de industrie evolueert naar een toekomst waarin een robuuste communicatie-infrastructuur essentieel is, zelfs voor ambitieuze projecten als Le Grand Paris. “Algemene aannemers, exploitanten en openbaarvervoersautoriteiten moeten aandacht besteden aan dit onderwerp, omdat inzicht in en investering in deze technologieën essentieel is voor het toekomstbestendig maken van transportsystemen,” concludeert Roch.
Roch Muraine zal dieper ingaan op dit onderwerp tijdens RailTech Europe, dat 6 en 7 maart plaatsvindt in de Utrechtse Jaarbeurs. Zijn presentatie getiteld “Cybersecure communication for driverless rail” vindt plaats van 14.15 tot 14.30 uur op woensdag 6 maart 2024 in de Utrechtse Jaarbeurs. Lees hier meer over het programma van de conferentie en registreer u hier.
Verder lezen:
- Een nieuw signaleringssysteem voor de metro van New York City
- RailTech Europe ’24: Is ATO geschikt voor Noorwegen?
- RTE’24: Uitdagingen voor marktliberalisering in de Europese Unie
- RTE’2024: duurzaam aanbesteden voor het spoor
- RailTech Europe ’24: Naar een duurzame aanbesteding voor de spoorwegen