Delft Hyperloop studententeam wil als eerste ter wereld van baan wisselen
Delft Hyperloop, in Nederland, wil als eerste ter wereld een hyperloopsysteem bouwen dat een volledige spoorwissel kan maken. Het studententeam uit Delft onthulde gisteren het ontwerp waarmee ze zullen deelnemen aan de Europese Hyperloop Week in Zürich. De beoogde spoorwissel is een zeer ingewikkelde maar noodzakelijke stap in de bouw van een functionele hyperloop.
Op 27 februari presenteerde het Delft Hyperloop studententeam zijn nieuwste ontwerp in de Nieuwe Kerk in Delft. Het team is van plan om als eerste ter wereld een volledige spoorwissel te realiseren. Ook willen ze voor het eerst hun eigen motorbesturing en een waterkoelsysteem maken. “Met deze drie innovaties ontwerpt Delft Hyperloop een pod die veel eenvoudiger op grote schaal te produceren is, wat een belangrijke stap is in de richting van de implementatie van een hyperloopnetwerk”, aldus het team.
Vanaf half april worden er tests uitgevoerd op een veertig meter lange baan op de campus van de TU Delft. De testbaan splitst zich halverwege, waardoor het (nog onbemande) voertuig – de pod – ofwel rechtdoor kan gaan of de bocht kan nemen, met als cruciaal aspect dat het de baan niet raakt. Deze “lane switch” is een “essentieel onderdeel van het realiseren van een hyperloopsysteem”, zegt teamleider Cem Celikbas. “Rechtsaf bij een splitsing? Dan ga je naar Parijs. Liever Milaan? Dan slaat het voertuig linksaf.”
Het wisselen van spoor klinkt misschien eenvoudig, maar volgens de Delftse studenten is het “geen kinderspel.” Voor een effectieve spoorwissel “moet je rekening houden met veel verschillende factoren, zoals de balans van de krachten die op het voertuig werken. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe krachtig de magneten aan de linker- of rechterkant van het voertuig moeten werken om het correct te sturen, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de middelpuntvliedende kracht, die afhangt van hoe snel het voertuig door de bocht gaat.”
Eigen motorbesturing en waterkoelsysteem
Om een spoorwissel mogelijk te maken, moet de pod met voldoende snelheid door de bocht kunnen gaan. Hiervoor gebruiken de studenten een motor die is ontworpen door het team van vorig jaar. Om deze motor efficiënter te maken en ervoor te zorgen dat hij op een bepaald moment precies de benodigde hoeveelheid stroom krijgt, heeft het team van dit jaar ook hun eigen motoraandrijvingen ontworpen. Voorheen werden deze geleverd door hun partners, maar met deze op maat gemaakte motoraandrijvingen denkt het studententeam het prototype verder te kunnen optimaliseren.
Al deze elektrische componenten produceren samen veel warmte. Om dit weg te houden van de kritieke onderdelen in het systeem, heeft het team een verdampend waterkoelsysteem bedacht, dat gebruik maakt van het lagere kookpunt van water in een vacuüm (zoals aanwezig in de buis).
Op weg naar Zürich voor de overwinning
De studenten van de TU Delft nemen met hun ontwerp deel aan de Europese Hyperloop Week in Zürich. Het universiteitsteam hoopt prestigieuze prijzen in de wacht te slepen, zoals vorig jaar in Edinburgh en het jaar daarvoor in Hilversum. Delft Hyperloop, het team van de TU Delft, bestaat uit 39 studenten die een jaar lang werken aan het ontwerpen, bouwen en demonstreren van een prototype.
Nieuwsgierig naar Hyperloop-technologie? Kom naar RailTech Europe 2024!
Verder lezen:
- HyperloopTT verplaatst Europese activiteiten naar Italië
- Ontdek de gratis workshops op RailTech Europe
- Nevomo tests succesvol: MagRail treinen kunnen leviteren op bestaande sporen