1 miljoen euro subsidie voor innovatie op het gebied van spoorelektrificatie

Illustration of a Furry+Frey rail mast

De Britse overheid heeft 1 miljoen pond (1,68 miljoen euro) toegewezen aan Furrer+Frey GB, de Britse afdeling van het Zwitserse spoorbouwkundig ingenieursbureau, om innovatieprojecten te leiden die gericht zijn op het verlagen van de kosten van spoorelektrificatie en het terugdringen van koolstofemissies. Deze financiering maakt deel uit van de initiatieven van het Global Centre of Rail Excellence (GCRE) in Zuid-Wales.

De investering zal de ontwikkeling van prototypes mogelijk maken, waaronder een demonstrator van een spoortestbaan, bedoeld om dure brugwerkzaamheden te beperken en koolstofarme elektrificatieapparatuur te bevorderen. Een belangrijk aandachtspunt is het verfijnen van de hoek van elektrificatielijnen, met name rond bruggen, perrons en spoorwegovergangen, waar treinen vaak moeten vertragen om optimaal contact te houden tussen hun stroomafnemers en de elektrificatie-infrastructuur. Door deze hoeken te optimaliseren worden aanzienlijke kostenbesparingen en efficiƫntieverbeteringen verwacht op het hele spoorwegnet.

Onder de naam Cost-Reducing Dynamic Electrification System (CODES) heeft het eerste project als doel de meest efficiƫnte hellingontwerpen te identificeren, met als doel de bouwprocessen te stroomlijnen en de prestaties van bestaande lijnen te verbeteren.

Tegelijkertijd zal Furrer+Frey een innovatieve composiet cantilever voor spoormasten ontwikkelen, waarbij composietmaterialen worden gebruikt om een lichter, milieuvriendelijker alternatief voor traditionele masten te creƫren. De eerste prototypes hebben aangetoond dat ze een kwart minder koolstof bevatten in vergelijking met conventionele materialen, zonder in te boeten aan sterkte of duurzaamheid. Uitbreiding van deze innovatie naar kantelmasten belooft verdere reducties in gewicht, koolstofvoetafdruk en kosten in verband met essentiƫle apparatuur.

Volgende stappen

Deze projecten, gefinancierd door het Department for Business and Trade via de GCRE-wedstrijd (Global Centre of Rail Excellence) ‘Railway Construction Innovation Phase 2’, in samenwerking met InnovateUK en GCRE, hebben als doel de inzet van duurzame elektrificatieoplossingen op het Britse spoorwegnet te versnellen.

De bouw van de prototypes moet in het voorjaar van 2025 voltooid zijn. In de tweede fase van de ‘Railway Construction Innovation’-competitie wordt 7,4 miljoen pond (8,6 miljoen euro) toegewezen aan 15 projecten voor demonstratie in de GCRE-faciliteit.

De verschuiving naar lichtere, duurzamere infrastructuur sluit aan bij bredere trends in de sector, waarbij elke kilometer geƫlektrificeerd spoor doorgaans 20 masten van gegalvaniseerd staal bevat, die elk ongeveer 750 kilo wegen. Gewichtsvermindering leidt tot levenscycluskosten en koolstofvoordelen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com