DB onderzoekt hogesnelheidsinternet in treinen met nieuw testtraject

Een onderzoeksproject van de Deutsche Bahn (DB) gericht op het verbeteren van de connectiviteit in treinen heeft een mijlpaal bereikt met de inhuldiging van een 10 kilometer lange testroute voor hogesnelheidsinternet in het zuiden van Mecklenburg-Vorpommern, het “Gigabit Innovatiespoor” (GINT).

Het GINT-project, gefinancierd door het Federale Ministerie van Digitalisering en Transport met 6,4 miljoen euro, brengt belanghebbenden uit de industrie samen, waaronder DB, Ericsson, O2 Telefónica en Vantage Towers. Hun doel is het testen van mobiele communicatie met gigabit datasnelheden langs het spoor en het ontwikkelen van innovatieve infrastructuur voor de digitalisering van spoorwegactiviteiten.

Het project omvat de installatie van nieuwe masten dicht bij het spoor en het testen van verschillende combinaties van radio-units en antennes om mobiele hogesnelheidscommunicatie mogelijk te maken. Deze verbeteringen zijn bedoeld om te voldoen aan de groeiende vraag naar naadloze connectiviteit in treinen, met datasnelheden tot 5 gigabit per seconde per trein in het begin van de jaren 2030.

Versneld tijdschema

De projectpartners hebben met name snelle vooruitgang geboekt: Vantage Towers voltooide de bouw van 13 radiomasten in slechts een maand tijd. Deze versnelde tijdlijn wordt toegeschreven aan het innovatieve ontwerp van de masten, die de montage stroomlijnen en de impact op het milieu verminderen door het gebruik van beton tot een minimum te beperken.

“De bijzonder krachtige 3,5 GHz radiotechnologie werd in recordtijd op de testbaan geïnstalleerd,” zegt Daniel Leimbach, Managing Director van Ericsson in een persbericht. “Van de financieringsbeslissing tot de ingebruikname in slechts acht maanden – dat is de snelheid die we nodig hebben bij het uitbreiden van het netwerk,” voegt Dr. Volker Wissing, Federaal Minister voor Digitale Zaken en Transport toe. “Met het GINT-project bewijzen we dat gigabit op het spoor niet langer een toekomstvisie is, maar binnen enkele maanden werkelijkheid kan worden,” besluit Christian Hillabrant, CEO van Vantage Towers.

In de toekomst zal het “geavanceerde TrainLab”, een voormalige DB ICE-trein die is omgebouwd tot laboratorium, vanaf de lente van 2024 over het testtraject rijden. Dit initiatief zal onderzoekers in staat stellen om systemen te verfijnen en configuraties te optimaliseren. De bevindingen zullen naar verwachting eind 2024 beschikbaar zijn.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com