Infrabel investeert in drie nieuwe spoorwegbeveiligingen
Zes jaar na het verschrikkelijke treinongeluk in Morlanwelz (Henegouwen), waarbij twee spoorwerkers om het leven kwamen en vijf anderen gewond raakten, presenteerde de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel twee veiligheidssystemen die nieuw zijn in Europa en tekende het een order voor een derde bij Alstom.
Ten tijde van het ongeval werd één draagbaar apparaat gebruikt om het werken op het spoor veiliger te maken: de ATW-Tx. Dit apparaat was verbonden met het digitale verkeersmanagementsysteem in het seinhuis en waarschuwde technici voor de komst van een trein. Het werkingsgebied was echter beperkt tot de “roosters”, de reeks wissels die zich vaak aan de ingang en uitgang van een station bevinden, aldus Infrabel in een persbericht. Twee nieuwe veiligheidssystemen moeten daar verandering in brengen.
“Deze innovaties zijn op maat gemaakt voor en met Infrabel. Uitgangspunt is dat deze systemen op elk moment de veiligheid van het personeel op de sporen moeten garanderen, maar ook snel en eenvoudig te gebruiken moeten zijn”, voegt een woordvoerder van Infrabel eraan toe. De twee technologieën die op 27 november 2023 in Brussel worden onthuld, zijn “Infralert” en Mobile Balise Stop (MBS).
Infralert
Infrabel onthulde Infralert in samenwerking met de Antwerpse specialist in veiligheidstechnologie Rombit. Infrabel heeft de ambitie om Infralert in april 2024 in te zetten. Infralert is ontworpen voor doorlopende spoorsecties tussen stations en maakt gebruik van een aangepast sensorsysteem dat naderende treinen of losgehaakte wagons detecteert. Het stuurt realtime waarschuwingen via intense trillingen en visuele signalen naar polsbandjes die worden gedragen door werknemers op het terrein, waardoor geïndividualiseerde waarschuwingen voor elke trein worden gegarandeerd en het systeem onafhankelijk van de bestaande spoorwegsignalering werkt.
De technologie, ontwikkeld door Rombit, bestaat uit het strategisch plaatsen van sensoren op rails met magneten, op minstens 600 meter afstand van de bouwplaats. Deze sensoren reageren op trillingen van losgekoppelde treinen en sturen onmiddellijk signalen naar werknemers via polsbandjes. De belangrijkste eigenschap van Infralert is zijn autonomie, het functioneert onafhankelijk van de traditionele spoorwegsignaleringsinfrastructuur.
MBS (Mobiele Balise Stop)
In een samenwerking tussen Alstom, ZÖLLNER Signal en Infrabel werd ook een spoorwegveiligheidssysteem voorgesteld dat bekend staat als het Mobile Beacon System (MBS). De eerste serie MBS-apparaten zal vanaf april 2024 in het veld worden geleverd. Het is ook de bedoeling dat de technologie eind 2025 universeel toepasbaar is op alle soorten treinen.
Het MBS functioneert als een mobiel apparaat dat in het spoor wordt ingebouwd en dient als een beschermend schild voor gebieden waar wordt gewerkt. De unieke eigenschap is dat het een noodstop activeert wanneer een trein over het spoor rijdt, een ontwikkeling die de veiligheidsnormen bij spoorwegactiviteiten zal verhogen. De MBS-bakens kunnen ook op afstand worden bediend via radioverbindingen, voor activering en deactivering. De plaatsing van deze bakens op een afstand van het werkgebied is afgestemd op de remweg van treinen.
Alstom ‘Eurobalise
Alstom en Infrabel ondertekenden ook een raamovereenkomst voor de levering en het onderhoud van “Eurobalises”. De Eurobalise, met geïntegreerde coderingsmogelijkheden, is een veiligheidsapparaat dat essentiële gegevens van het spoor naar de trein doorstuurt, met een vereenvoudigde ERTMS-codering voor verschillende gebruiksscenario’s. De deal omvat een bestelling van 50 van deze bakens en een uitgebreid onderhoudsplan voor de komende twee decennia, met een potentiële uitbreiding tot 100 eenheden. De bakens zijn gebouwd op Alstom’s gevestigde Onvia BaliseTM technologie.
De oplossing bevat een automatisch waarschuwingssysteem dat ontworpen is om baanwerkers effectief te beschermen. Door automatisch “STOP”- of “GO”-berichten naar treinen te sturen, verhoogt Eurobalise de veiligheid in werkzones. Praktisch gezien, wanneer Eurobalise wordt ingezet in een treinbesturingssysteem op niveau 1 met beperkt toezicht (ETCS L1LS), selecteert het autonoom het juiste bericht uit een lijst van 16 mogelijkheden. Het stuurt dit bericht vervolgens naar de trein op SIL4, het hoogste veiligheidsniveau. De gestroomlijnde integratie van Eurobalise en encoderfuncties in één product zorgt voor een eenvoudige installatie. De Eurobalise voldoet ook aan de veiligheidseisen tijdens spooronderhoud, aangezien de afstandsbesturing van treinbewegingen het risico op ongelukken minimaliseert.
Verder lezen:
- 90 procent van het Belgische netwerk is nu geëlektrificeerd
- 54 procent van het Belgische spoorwegnet is nu uitgerust met ETCS
- België en Luxemburg verdubbelen grensoverschrijdend treinverkeer tegen 2040