Volledig interview

Geef ons uw spoorweggegevens en wij verlagen uw kosten: ontmoet de gegevensexperts die bewijzen dat groener goedkoper is

Guy Barkley

Brandstoflekkage terugdringen, bedrijfsmiddelen effectief gebruiken en de lucht- en geluidsomstandigheden op de werkplek beheren… Dit zijn slechts enkele van de dingen die spoorwegmaatschappijen kunnen doen door hun gegevens op de juiste manier te gebruiken, volgens Guy Barkley. Als CEO en oprichter van het bekroonde Atmo Technology wil hij bedrijven helpen precies dat te doen, en daarbij ook nog eens besparingen te realiseren. “Er zijn gewoon heel veel gegevens waar niemand naar kijkt.

Om te illustreren hoe het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde data-analysebedrijf spoorwegmaatschappijen kan helpen efficiënter te worden, kijkt Guy terug op een zaak die zijn bedrijf analyseerde bij een depot van South Western Railway (SWR). Naast geluidsbewaking om bronnen van geluidsoverlast op te sporen, met als doel het personeel en omwonenden te beschermen, keek Atmo naar het brandstofverbruik van het depot. “Ze geven elk jaar tientallen miljoenen ponden uit aan brandstof, alleen al in één depot”, zegt hij. “Dus keken we naar de gegevens over de brandstofefficiëntie om afwijkingen te vinden en we vonden een aantal dingen die wezen op motorstoringen of brandstoflekken. Slechts zes of zeven maanden na aanvang van het project hadden we al honderdduizenden ponden aan potentiële besparingen geïdentificeerd.”

Het spoor is slechts een van de industrieën die Atmo Technology helpt met hun vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse; ze werken ook met bedrijven in de bouw, gezondheidszorg, kernenergie en diverse andere gebieden. De spoorwegsector trekt echter steeds meer hun aandacht, omdat het team mogelijkheden blijft vinden om de activiteiten te verbeteren via gegevensanalyse. “We zijn puur begonnen als luchtkwaliteitsbedrijf en daarna zijn we een breder milieubedrijf geworden”, vertelt Guy, “waarbij we kijken naar omstandigheden op de werkplek zoals luchtkwaliteit, lawaai en trillingen.”

Een paar jaar geleden begon Atmo met het helpen van enkele treindepots in het Britse spoornetwerk om hun milieubelasting te beperken, omdat ze relatief dicht bij stadscentra liggen en dus de uitstoot onder controle wilden houden. “Om dit te kunnen doen, begonnen we GPS-gegevens te verzamelen en bestaande telematica en dergelijke te integreren”, legt Guy uit. “Toen we naar al deze activagegevens keken, realiseerden we ons zo’n vier jaar geleden dat we onze klanten konden helpen een heleboel besparingen te genereren. En dat maakt ons behoorlijk populair op locatie.”

Atmo
Atmo vond een anomalie in het brandstofverbruik, wat SWR ‘honderdduizenden ponden’ zou kunnen besparen, zegt Guy (afbeelding: Atmo Technology)

Haal de geheugenstick binnen

Guy’s team houdt van een “krachtige analyse”, zoals hij het graag noemt. En dat begint met het verzamelen van de juiste datapunten. Atmo kan bedrijven helpen deze te verzamelen, bijvoorbeeld door bedrijfsmiddelen uit te rusten met sensoren. “Maar onze filosofie is om de gaten op te vullen”, zegt Guy. “We maken graag gebruik van bestaande gegevens waar we kunnen, integreren vervolgens verschillende datasets en genereren waarde door ze te combineren. En als er nog iets ontbreekt, zijn we ook IoT-specialisten, dus we kunnen onze klanten helpen dat te installeren.”

Gebruik maken van bestaande data is logisch voor Atmo, omdat veel bedrijven de informatie bij wijze van spreken al hebben liggen, maar er nooit echt naar hebben gekeken. Dit is wat specialisten graag ‘dark data’ noemen, legt Guy uit. “Veel grote bedrijven genereren deze enorme hoeveelheden gegevens, maar ze hebben geen tijd om ernaar te kijken, dus worden ze gewoon genegeerd.” Dit was bijvoorbeeld het geval bij de brandstofstudie voor South Western Railway.

“We hadden kunnen kijken naar de kilometergegevens van de trein, maar we wilden de gegevens van de brandstofpompen uit de echte wereld gebruiken”, zegt Guy. “We moesten iemand naar de site sturen, omdat het een gesloten systeem was en we er geen API voor konden krijgen. Uiteindelijk moesten ze hun handen vuil maken, vertelt de CEO met een knipoog. “We stuurden iemand met een geheugenstick.” Daarna kon het bedrijf de afgelegde kilometers van de treinen vergelijken met de brandstof die in de treinen ging. “Dat was echt een waardevolle dataset waar nog nooit naar was gekeken.”

Al het goede

Een ander type analyse waar het Britse bedrijf erg enthousiast over is, heeft te maken met de kracht van de zon. Er staat een behoorlijk groot zonnepaneel op het dak van het depot van Network Rail in Holgate, dat aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit kan produceren. “Maar er zijn geen batterijen”, zegt Guy. “Dus hielpen we de business case te maken voor of tegen batterijen.” Op basis van enkele algoritmen kwam Atmo erachter dat Network Rail “bijna 100.000 dollar zou kunnen besparen in de komende tien jaar. Alleen al door hun business case voor batterijen.”

Het zijn bevindingen als deze, denkt Guy, die Atmo zo’n voorsprong geven. “Ons doel is om rendement op investering te genereren”, zegt hij, “terwijl we alle goede dingen doen, zoals luchtkwaliteit, lawaai, veiligheid en milieu. In het hele Verenigd Koninkrijk en Europa is er veel druk op de kosten. Dus als we kunnen helpen besparen, waarom zouden we dat dan niet doen? En heel vaak merken we dat de projecten waar we de grootste impact kunnen hebben, in termen van CO2, ook een bijbehorend kostenvoordeel hebben. Het is dus een soort win-win.”

Atmo
Gegevens voor een business case met betrekking tot zonne-energie in een treindepot (afbeelding: Atmo Technology)

‘We kunnen het beter’

Omdat veel van de analyses die het bedrijf nu doet van toepassing zijn op treindepots, werken ze aan een ‘depotmanager’-module voor hun bestaande datamanagementpakket. “De activagegevens, de milieugegevens, de zonne-energieanalyse: dat kunnen we vandaag allemaal doen. Maar op de langere termijn willen we dat allemaal integreren in iets dat het depot actief beheert, inclusief het plannen en boeken van onderhoud. Dat is echt een spannende nieuwe stap voor ons als bedrijf.”

Hoewel Atmo langzaam maar gestaag naam maakt, zijn er andere bedrijven in de spoorwegsector die werken aan hun eigen versies van ‘slimme depots’. Dus hoe schat Guy de positie van zijn bedrijf in de markt in? “We hebben stukjes van systemen gezien die door grotere bedrijven zijn gemaakt, en weet je…” Hij weet geen andere manier om het te zeggen: “We kunnen beter”, zegt hij. “We denken dat er enorm veel ruimte is voor verbetering.”

Dat betekent niet dat Guy sommige bestaande oplossingen niet waardeert. “Als er systemen zijn die goed werken voor zaken als activabeheer of voorraadbeheer, willen we daar niet het wiel opnieuw opbouwen. We willen die integreren in onze depotmanager, in plaats van nog iets te creëren om naar te kijken. We denken dat we al die kernfunctionaliteit kunnen doen, maar we kunnen ook veel meer integreren.”

Dus hoe groot wordt het spoorwegsegment voor Atmo, dat immers ook actief is in een aantal andere sectoren? Guy lacht.”Goede vraag!”, zegt hij. “Vraag het me maar over een jaar! We zijn altijd op zoek naar open deuren en nu hebben we er een gevonden waar we graag in willen springen. Ik zie ons niet wegblijven uit de bouw, kernenergie of havens. Dat zullen we nog steeds doen, maar op dit moment hebben we een beetje plezier in het spoor. We willen graag uitbreiden en deze technologie naar de rest van de wereld brengen.”

Bekroond
Atmo ontving de SBRI: FOAK 2023 (Small Business Research Initiative: First of a Kind 2023) prijs voor “Reliable and Maintainable Assets in Rail Demonstrations”, voor hun projecten in het Network Rail depot in Holgate en het Southwestern Railway depot in Salisbury. Ze hadden de prijs al eerder gewonnen, in 2021, voor hun werk aan de luchtkwaliteit op het Bristol Temple Meads station.
Atmo
Luchtkwaliteit rond Temple Meads Station (afbeelding: Atmo Technology)

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com