NS installeert ‘baanbrekend’ systeem om rollend materieel te monitoren

TrainVue

Als nieuwe stap in de modernisering en digitalisering van de Nederlandse spoorwegen installeert NS nieuwe apparatuur om het onderhoud sneller en veiliger te maken. Het systeem legt 2D- en 3D-beelden met hoge resolutie vast van stroomafnemers en draaistellen – cruciale onderdelen voor het in stand houden van de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid van de vloot.

NS-projectmanager Barbara de Jong legt uit dat het inspectiesysteem en het bijbehorende digitale platform het mogelijk maken om de inspecties van de vloot, die elke 48 uur plaatsvinden, te digitaliseren. Dit zorgt voor optimalisatie van het onderhoud, “omdat NS overdag inspecties kan uitvoeren en ’s nachts correctief onderhoud.” Volgens haar is het inspectiesysteem een eerste stap en zullen er meer volgen.

Het systeem met de naam ‘TrainVue’ is ontwikkeld door Camlin Rail, maar managing director Paul Fleming zegt dat de samenwerking met andere partijen daarin essentieel is geweest. “Door gebruik te maken van de expertise en hardware van Camlin Rail, gecombineerd met het LeadMind platform van CAF en de kennis van Arcadis over het Nederlandse spoor en ontwerpoplossingen,” kon de innovatie worden ontwikkeld.

Met LeadMind doelt Fleming op het bijbehorende digitale platform, dat is ontwikkeld door CAF Digital Services. Javier de la Cruz, algemeen directeur van het bedrijf, onderstreept ook het belang van de onderlinge samenwerking: “Al met al was ons teamwerk een voorbeeld van de kracht van technologie, samenwerking tussen mensen, cloud, data, vertrouwen en AI-expertise bij het verbeteren van spoorwegactiviteiten.”

Mijlpaal

Fleming noemt het project een mijlpaal en zegt dat het de eerste keer is “in Europa dat een vervoerder (NS) treininspectieapparatuur heeft geïnstalleerd op de infrastructuur van een operator (ProRail).” Een woordvoerder van Camlin Group onthulde dat de uitrol momenteel plaatsvindt en volgt op een succesvolle pilot, waarbij de eerste twee systemen in gebruik zijn genomen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op SpoorPro.nl.

Nieuwsgierig naar de nieuwste technologie in de spoorsector? Kom naar RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma

.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com