Alstom werkt aan via ARTE-project aan gezichtsherkenning van signalen

ICE-trein
Een ICE-trein in de omgeving van Frankfurt. 2020, Flickr, Rob Dammers

Alstom is momenteel bezig met zijn ARTE (Automatisiert fahrende Regionalzüge in Niedersachsen) onderzoeksproject, dat plaatsvindt in Nedersaksen en zich richt op geautomatiseerd rijden op basis van optisch signalen en obstakel detectie.

Het onderzoeksproject naar geautomatiseerde regionale treinen in Nedersaksen gaat momenteel een nieuwe fase in.

Geleidelijke digitalisering

In samenwerking met het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) en de Technische Universiteit van Berlijn (TU Berlijn) heeft Alstom technische oplossingen ontwikkeld om het passagiersvervoer per spoor in Duitsland geleidelijk te digitaliseren.

Voor deze tests zullen in een eerste fase nieuwe autonome rijsystemen worden ontwikkeld. Het gaat onder meer om de herkenning van zijseinen, die het mogelijk moeten maken de langs het spoor aangebrachte spoorverkeerslichten te herkennen en te interpreteren.

Daarnaast moet de trein obstakels op het spoor kunnen detecteren. Bij een storing wordt de trein vervolgens op afstand bestuurd door de treinbegeleider.

Een zeer belangrijk argument

Alstom heeft tijdens proefprojecten in andere landen (waaronder Frankrijk) al aangetoond dat het mogelijk is om deze systemen te implementeren voor autonoom rijden en voor het op afstand besturen van treinen.

Het bijzondere van het ARTE-project is dat het mogelijk maakt om verkeer van het type GoA 3 te exploiteren op een lijn die niet over de vereiste technologie beschikt, maar die alleen is uitgerust met verkeerslichten. Dit is een zeer belangrijk argument dat van groot belang is voor infrastructuurbeheerders, omdat het, in tegenstelling tot ATO-programma’s, automatisering mogelijk maakt zonder bestaande sporen te beïnvloeden.

En vervolgens de tweede fase

In een tweede fase zal geautomatiseerd rijden plaatsvinden onder reële omstandigheden in een grootschalig laboratorium.

De nieuwe systemen worden geïnstalleerd in twee treinen van de exploitant LNVG die vooraf zijn uitgerust met het ETCS-systeem en in het bedrijf zelf worden getest.

De resultaten van ontwikkeling en exploitatie zullen het mogelijk maken om de daaropvolgende certificering van volledig autonome treinen voor te bereiden en de automatisering van het regionale vervoer voort te zetten.

Opwindende toepassing

“Een autonome regionale trein die op het Duitse spoorwegnet rijdt, is niet meer of niet minder dan een opwindende toepassing voor het spoorwegtechnisch onderzoek”, zegt professor Birgit Milius, hoofd van de afdeling spoorwegactiviteiten en infrastructuur aan de Technische Universiteit van Berlijn.

“De wetenschappelijke doelstellingen omvatten onder meer de optimalisatie van het werkstation van de teleoperator en operationele studies voor de mobiele besturing van treinen door de begeleider zowel binnen als buiten de bestuurderscabine. Bruikbaarheids- en technische haalbaarheidsstudies vormen de kern van dit project.”

De weg vrijmaken voor goedkeuring van rijden zonder bestuurder

De TU Berlijn zorgt ook voor de wetenschappelijke opvolging van het project, dit er voorbereiding tot goedkeuring. Samen met haar partners ontwikkelt de universiteit een definitie van het driverless driving system, variantieanalyses ten opzichte van de huidige operatie (met chauffeur) en veiligheidsanalyses van het nieuwe systeem.

“We moeten de weg vrijmaken voor het verkrijgen van de goedkeuring van het rijden zonder bestuurder”, legt Birgit Milius uit.

Voor de introductie van autonoom rijden in het regionaal personenvervoer zal de DLR zowel de operationele eisen van de later in te zetten technologie als de noodzakelijke aanpassingen met betrekking tot het huidige handbediende voertuig in kaart brengen.

Daarnaast zullen onderzoekers met operationele en economische berekeningen onderzoeken hoe automatiseringsoplossingen kunnen worden overgedragen naar andere regionale lijnen.

Auteur: Jos Sterk