Infrabel stelt alternatieve manier voor om het gebruik van herbiciden te vermijden
Infrabel zet zich al enkele jaren in om het gebruik van herbiciden te verminderen. Maar zowel in België als elders blijven deze chemische stoffen nodig voor de onkruidbestrijding in de sporen. En dat om de veiligheid van het treinverkeer en het personeel te garanderen.
Een ‘heetwatertrein’ biedt een alternatieve oplossing aan
Voor het onkruidvrij houden van de sporen ontvangt Infrabel van de regionale overheidsdiensten afwijkingen op het pesticideverbod. Daarnaast blijft de infrastructuurbeheerder zich inzetten om technisch en economisch realistische alternatieven te vinden om zo snel mogelijk zonder herbiciden te kunnen.
Een ‘heetwatertrein’, een made in Belgium-ontwikkeling die momenteel in het oosten van het land uitgetest wordt, biedt in dit opzicht interessante vooruitzichten.
Herbiciden: een noodzakelijk kwaad in België en de rest van de wereld
Bij Infrabel is er niemand die nog een onnodig langdurig gebruik van onkruidverdelgers wil verdedigen. Deze chemische stoffen, die vandaag overigens strikt gereglementeerd zijn in Europa, moeten zo snel mogelijk worden vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven.
Hoe dan ook blijven onkruidverdelgers in België en op andere Europese spoornetten ‘een noodzakelijk kwaad’ om de veiligheid van het treinverkeer en het personeel te garanderen. Vegetatiegroei in de ballast (de laag stenen onder de spoorstaven die als schokdemper dient) kan de milimeterprecieze geometrie van de sporen en de drainerende eigenschappen (bv. regenwater afvoeren) verstoren en zo de veiligheid van de treinen in het gedrang te brengen. Een woekerende plantengroei in de onmiddellijke omgeving van de sporen kan ook het onderhoudspersoneel, dat het spoornet te voet moet inspecteren, hinderen. Maar het kan ook bepaalde gebreken verbergen of het zicht op de seinen verhinderen.
Meer dan 8.000 km spoorlijnen in beheer
Infrabel, beheerder van meer dan 8.000 km spoorlijnen, verkreeg afwijkingen op het pesticideverbod van de regionale overheden en dat voor beperkte periodes die mogelijk hernieuwbaar zijn. Naast deze afwijkingen, zet Infrabel vaker mechanische technieken in om onkruid in de ‘bijsporen’ (zoals rangeerstations) te bestrijden. Om de ‘hoofdsporen’ te behandelen heeft Infrabel zich ertoe verbonden om technisch en financieel realistische alternatieven te zoeken. De ‘heetwatertrein’ die in het oosten van het land wordt uitgetest, is alvast hoopgevend.