Raad van bestuur Infrabel keurt ontwerp Business Plan 2023-2032 goed
Dinsdag keurde de raad van bestuur van Infrabel unaniem het businessplan 2023-2032 goed. Dit plan moet nu naar de federale regering, die zal beslissen hoeveel geld ze kan beschikbaar stellen om dit plan uit te voeren.
Dit businessplan zal voor eind 2022 aan de federale regering worden voorgelegd voor definitieve goedkeuring en voor omzetting in een prestatiecontract tussen de Belgische Staat en de spoorbeheerder. De hoofdlijnen van dit plan hebben betrekking op de noodzakelijke modernisering en de ambitieuze ontwikkeling van de infrastructuur, evenals op “kwaliteits”-operaties ten dienste van spoorklanten, reizigers of fabrikanten.
De goedkeuring van het plan weerspiegelt de wens van Infrabel om de ambities van de federale overheid op het gebied van modal transfer te ondersteunen, evenals de groeidoelstellingen van de spoorklanten, in het bijzonder de NMBS, maar ook andere spoorvervoerders, de Belgische havens en de economische spelers.
De middelen die nodig zijn om het plan uit te voeren, zijn echter niet nog bekend, aangezien er momenteel wordt onderhandeld over de begroting op het niveau van de federale overheid. Het is de ambitie van de minister van Mobiliteit om voldoende middelen ter beschikking van Infrabel te verhogen.
Vijf pijlers
Volgens Infrabel markeert het ontwerp van een ondernemingsplan voor 10 jaar, zoals goedgekeurd op dinsdag, de terugkeer van een ambitieus prestatietraject op lange termijn, zoals dat wordt gewenst door de regering, Infrabel en de treinklanten. Maar op de eerste plaats natuurlijk door de NMBS die bijna 87% van de treinen/kilometers op het Infrabel-net produceert, evenals de goederenoperatoren (Lineas en anderen).
Over de periode 2023-2032 omvat het kader van dit Businessplan 5 pijlers: Veiligheid, Stiptheid, Digitalisering, Capaciteit en Ontvangst. Op basis van deze pijlers zal worden geïnvesteerd in het spoorwegnet.
Heel wat werken in uitvoering
De afgelopen tijd hebben we gezien dat er heel wat werken en projecten op het Infrabel-netwerk in uitvoering waren. Niet alleen in de Gentse haven of op de twee RER-lijnen L161 en L124, maar ook in de vorm van spoorverlengingen om vervoerders de mogelijkheid te bieden langere geparkeerde treinen te laten rijden.
Daarnaast handhaaft Infrabel zijn planning voor de implementatie van het Europese ETCS-signaleringssysteem.
Een plan opgesteld samen met de federale minister van Mobiliteit
Dit plan sluit aan bij dat van de NMBS wat betreft het vergroten van het aanbod van treinen en het aantal reizigers en de investeringen om de bereikbaarheid van de stations te verbeteren.
De benodigde middelen worden eveneens gepland, waarbij het door Infrabel voorgestelde besparings- en transformatieplan wordt geïntegreerd. De bedragen in kwestie stemmen overeen met de budgetten die door de minister van Mobiliteit aan de federale regering werden gevraagd met het oog op de herfinanciering (investeringen en operaties) van het Belgische spoor.
Een langverwachte herfinanciering in verschillende regio’s van het land ligt dus in het verschiet.
Meer info hierover? Bezoek ons op RailTech Europe 2022. Meer informatie over het programma en de aangeboden workshops.