Zwitserland is de volgende stop voor DAC-testtrein

https://www.railfreight.com/technology/2022/03/03/train-with-digital-automatic-coupling-to-be-tested-next-in-switzerland/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-09

Na een uitgebreid testprogramma op vijf Oostenrijkse stations van begin februari tot begin maart 2022, wordt nu in Zwitserland een goederentrein met Digital Automatic Coupling (DAC) getest. De DAC vervangt de huidige schroefkoppeling, een handmatig proces. De prototypes van de koppeling werden onlangs in Wenen gepresenteerd.

In Europa worden momenteel goederenwagons handmatig op de schroefkoppeling aangesloten. Bij elk koppelingsproces moet een schroef van meer dan 20 kilo worden gehesen en worden aangesloten. Deze ongevalsgevoelige activiteit moet ongeveer 300 keer per dienst worden uitgevoerd, ongeacht het weer. Digital Automatic Coupling automatiseert dit proces. Of zoals Andreas Matthä, CEO van ÖBB het stelt: DAC verandert een voorheen “domme” trein in een intelligente, gedigitaliseerde goederentrein. DAC zal naar verwachting ook een beslissende bijdrage leveren aan de verschuiving van het goederenvervoer naar het spoor.

Een sterke basis

Het Europese consortium DAC4EU test digitale automatische koppelingen voor goederenvervoer per spoor als onderdeel van een onderzoeksproject in opdracht van en gefinancierd door het Duitse ministerie voor Digitale Zaken en Transport. Het consortium, dat in juni 2020 van start ging, bestaat uit DB AG, de goederenspoorwegen ÖBB Rail Cargo Group, DB Cargo en SBB Cargo, evenals de wagonhouders Ermewa, GATX Rail Europe en VTG. Het doel van het DAC4EU onderzoeksproject is om een sterke basis te ontwikkelen voor de selectie van een standaard DAC in de EU. Na testen in Duitsland en recentelijk Oostenrijk gaan de volgende testen dit jaar door in Zwitserland.

Technische vaardigheden

Zowel op Europees als op nationaal niveau wordt momenteel aan onderzoek en ontwikkeling gewerkt om de DAC klaar te maken voor serieproductie. Vorig jaar werd het ‘Schafenberg’-ontwerp gekozen uit drie opties om door te gaan voor een standaard DAC. Van 2026 tot 2030 zal het geleidelijk de conventionele schroefkoppeling in Europa vervangen. Het gaat om circa 450.000 goederenwagens en 17.000 tractie-eenheden.

Roman Hebenstreit, voorzitter van de Oostenrijkse vakbond Vida: “Met hetzelfde enthousiasme zijn nu concrete maatregelen en de financiering daarvan nodig om de sociale zekerheid van spoorwegpersoneel te waarborgen en hen (tijdig) bij het transformatieproces te betrekken. Dat betekent investeren in de technische vaardigheden van onze collega’s, zodat zij ook in het kader van de digitalisering aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.”

Brede samenwerking

Het European DAC Delivery Program (EDDP), mogelijk gemaakt door Shift2Rail, brengt een breed scala aan instellingen samen om een ​​Europese DAC-oplossing te realiseren via een geïntegreerd gezamenlijk programma dat voortbouwt op onderzoeksresultaten en op proefprojecten en dat de nodige maatregelen omvat voor een snelle en technisch en economisch haalbare invoering van de technologie in heel Europa tegen 2030.

Auteur: Jos Sterk