FESCO en Russische Spoorwegen ontwikkelen multimodale dienst Japan-Europa

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/17/fesco-and-russian-railways-develop-japan-europe-multimodal-service/

Langs de Trans-Siberische route is een nieuwe treindienst met koudeketen georganiseerd die Japan met Europa verbindt. Het is het resultaat van een gezamenlijke initiaitief van de Russische Spoorwegen, FESCO en het Japanse Ministerie van Transport om een ​​zee-spoor koudeketenverbinding te ontwikkelen. Deze bevindt zich momenteel in de testfase.

De proefzending van temperatuurgevoelige producten zoals voedsel, drank en farmaceutische producten wordt vervoerd in gekoelde containers van Fuji en Kobe in Japan naar de Russische haven in het Verre Oosten Vladivostok, dit met behulp van de korte zeevrachtdienst van FESCO.

Daar wordt overgestapt op treinen die over de Trans-Siberische spoorlijn naar St. Petersburg rijden en vervolgens op schepen met de Duitse, Nederlandse en Belgische havens als bestemming.

In januari lanceerde FESCO korte zeevrachtdiensten die Japan met het Russische Verre Oosten verbinden, waardoor een netwerk ontstond dat belangrijke Japanse havens zoals Toyama, Hakata, Kobe en Yokohama aandoet. Wat de doorvoer van Japanse goederen bestemd voor Europa naar Rusland vergemakkelijkt.

Havens van Sint-Petersburg en het Verre Oosten

De Russische havens in het Verre Oosten, met name Vladivostok, krijgen de laatste tijd steeds meer aandacht op de markt. Wat zich vertaalt in veel investeringen in deze regio. Aan de andere kant wordt Sint-Petersburg gepresenteerd als een geweldige alternatieve toegangspoort tot Europa, waarbij velen spreken over het Kaliningrad van de toekomst.

In het geval van Vladivostok ligt het ontwikkelingspotentieel in de mogelijkheid om de Euraziatische verbindingen met Japan en Zuid-Korea via korte zeetransporten uit te breiden. Tegelijkertijd kan een lading van de haven China direct vanaf de oostkust binnenkomen, wat een alternatief biedt voor gevaarlijke goederen zoals lithiumbatterijen die verboden zijn door de Chinese spoorwegen.

Aandeel van de Centraal-Europese vrachten zal blijven groeien

In 2020 behandelden Russische havens in het Verre Oosten 0,6 procent van de Centraal-Europese vrachten, terwijl hun aandeel in de eerste negen maanden van 2021 opliep tot 1,7 procent. Dit cijfer zal naar verwachting in de toekomst blijven groeien naarmate meer en meer mensen de overbelaste grensovergangen op de Nieuwe Zijderoute proberen te vermijden.

De verbinding met Europa vanuit Sint-Petersburg vermijdt enerzijds de Pools/Wit-Russische grens, die zowel overbelast is als wordt bedreigd door politieke conflicten, en elimineert anderzijds de technische problemen verboden aan het wisselen van spoor. Daarom wordt het beschouwd als een efficiëntere alternatieve route. De hoge breedtegraad van Sint-Petersburg en de uitdagingen die het koude winterweer met zich meebrengt, hebben de ontwikkeling ervan tot dusver tot op zekere hoogte beperkt.

Auteur: Jos Sterk