Containerterminal Osnabrück hanteert klimaatvriendelijke maatstaven
Vanaf januari 2022 bieden TFG Transfracht en Container Terminal Osnabrück (CTOS) nu zes nieuwe directe verbindingen per week aan tussen Osnabrück en Hamburg. Deze klimaatvriendelijke spooroplossing biedt de stad in Nedersaksen en het omliggende economische gebied ook een toegangspoort tot de “IJzeren Zijderoute”. Op het traject rijden nu dagelijks meerdere goederentreinen tussen Europa en China.
Bijna 40 meter hoog, zo’n 50 meter breed en met een hoofdligger van bijna 70 ton torenen sinds april vorig jaar twee portaalkranen uit boven het terrein van de nieuwe containerterminal in de haven van Osnabrück. Ze vormen het middelpunt van het nieuwe overslagpunt, dat in het najaar van 2021 werd geopend en inmiddels veel wordt gebruikt.
Frequentie aanzienlijk verhoogd
“Met zes nieuwe directe verbindingen per week naar Hamburg hebben we onze frequentie inderdaad aanzienlijk verhoogd”, zegt Björn Tiemann, directeur van Container Terminal Osnabrück (CTOS), de werkmaatschappij die de dienst in januari 2022 samen met de DB Cargo lanceerde. “De verbindingen van TFG en de nieuwe terminal onderstrepen het belang van Osnabrück als hub voor het Duitse en internationale goederenvervoer.”
Nieuwe service bespaart tot 5.000 ton CO₂
De portaalkranen laden en lossen bloktreinen tot 700 meter lang op de nieuwe terminal. De vracht – meestal consumenten- en handelsgoederen of producten van industriële bedrijven in de regio – wordt in minder dan twee uur in de haven van Hamburg afgeleverd. “Gezien de forse toename van het goederenvervoer, en dat niet alleen in de wijdere omgeving van Osnabrück, biedt de nieuwe terminal een duurzaam alternatief voor het conventioneel wegvervoer”, aldus nog Tiemann.
Door de goede ligging is Osnabrück een aantrekkelijk laadpunt in de regio dat veel mogelijkheden biedt om synergieën met bestaande terminals en routes te benutten. Dankzij de nieuwe verbindingen verschuiven TFG Transfracht en CTOS in de regio jaarlijks nog eens 30.000 TEU van de weg naar het spoor, wat tot 5.000 ton CO2 bespaart.
Voor de exploitatie van de terminal in de haven van Osnabrück, waar intermodale laadeenheden worden verwerkt, maakt CTOS uitsluitend gebruik van hernieuwbare energie. Hetzelfde geldt voor de zes nieuwe spoorverbindingen van TFG, die worden bediend met het TFGeco-treinproduct, waardoor ze 100% koolstofvrij zijn.
Een brug naar Azië
Tiemann beschouwt dit alternatief ook als een voorbode voor wat nog komen gaat: “Vooral over korte afstanden concurreert het gecombineerd vervoer met snel en flexibel vrachtwagenvervoer, dat desgewenst hoogfrequente service kan bieden. Het aanbieden van deze service aan Hamburg is daarmee een belangrijke bouwsteen voor aantrekkelijke en milieuvriendelijke CT-verbindingen in de regio. We versterken de uitbreiding van korteafstandsroutes en dragen bij aan de internationalisering van het goederenvervoer per spoor.”