NMBS test automatische betaalapp en zoekt 10.000 testers
NMBS test een app die treinreizen registreert en automatisch afrekent op basis van gps-gegevens. De vervoersorganisatie is nu op zoek naar tienduizend reizigers die het systeem willen testen. Eerste proeven met NMBS-medewerkers zijn volgens het bedrijf veelbelovend verlopen.
Nadat de NMBS eerder deze zomer een test lanceerde met flex-abonnementen voor thuiswerkers, komt het nu met een digitaal betalingssysteem dat het gebruikersgemak van treinreizigers verder moet verhogen. Met de applicatie kan de reiziger, nadat hij zich geregistreerd heeft, inchecken wanneer hij het station of perron nadert, en uitchecken zodra hij zijn bestemming heeft bereikt. Dankzij de gps-gegevens wordt het traject van begin tot eind gedetecteerd en krijgt de reiziger na de reis automatisch een eindafrekening die via de app betaald wordt.
Automatische betaalapp al actief in Zwitserland en Liechtenstein
De NMBS doet voor de check-in/check-out oplossing een beroep op de Zwitserse startup FAIRTIQ. De ticketing-applicatie heeft zich al bewezen in Zwitserland en Liechtenstein waar reizigers met het systeem kunnen betalen. Ook in delen van Duitsland en Oostenrijk wordt de app gebruikt.
De NMBS meent dat de nieuwe technologie, die het betalingsproces feitelijk automatiseert, het gebruikersgemak van treinreizigers kan verbeteren. Zo is het niet langer nodig is om gegevens, zoals vertrek- en aankomststation, in te voeren en om het vervoerbewijs te kopen en bij te houden. “Bovendien krijgt de reiziger gegarandeerd de beste prijs voor het ticket, afhankelijk van zijn profiel”, klinkt het.
Omdat de technologie op basis van gps-gegevens werkt, hoeft er ook niet geïnvesteerd te worden in bijkomende infrastructuur.
Test met NMBS-medewerkers geslaagd
Het nieuwe verkoopsysteem werd vorig jaar getest op 440 NMBS-medewerkers. Deze test is volgens het bedrijf succesvol verlopen waardoor het zich nu opmaakt voor de tweede testfase die over meerdere maanden gespreid zal worden. Daarvoor is het bedrijf aanvankelijk op zoek naar 500 personen om geleidelijk een maximum van 10.000 testers te bereiken. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via deze website.
Flex-abonnement
De automatische ticketapp volgt op de recente lancering van een test met flexibele abonnementen. Hiermee wil het vervoersbedrijf inspelen op het fenomeen van thuiswerken, waarbij mensen steeds minder geïnteresseerd zijn in een vast abonnement, maar opteren voor flexibele oplossingen. Het flex-abonnement wordt momenteel getest op zevenduizend medewerkers van grote bedrijven.
Lees ook: In reactie op thuiswerken lanceert NMBS pilootproject voor flexibele abonnementen