‘Betonplaat van Franière’ bezorgt Infrabel Europese innovatieprijs
Infrabel heeft begin deze maand de Railtech Innovation Awards in de wacht gesleept. De spoorwegbeheerder ontving de Europese prijs voor innovatie voor de “Betonplaat van Franière”. Dat is een door medewerkers uitgedokterd systeem om op korte tijd stukken spoor te vervangen. De techniek werd toegepast op de lijn tussen Namen en Charleroi.
In Franière, op de “dorsale wallonne”, de spoorlijn die dwars door Wallonië loopt, slaagde Infrabel er vorig jaar in om in een recordtijd bijna 1 kilometer spoor te vernieuwen. Daarvoor werd naast het bestaande spoor op een betonnen plaat van 480 bij 8 meter een twee stukken spoorweg van 480 meter lang geprefabriceerd, inclusief wissels. Dit gevaarte van 6.100 ton, werd met hydraulische krikken aan 1 kilometer per uur op zijn plaats geduwd. Eenmaal op zijn plaat werd de infrastructuur aan beide zijden verbonden met de bestaande sporen.
Overlast beperkt
Deze techniek, die de Betonplaat van Franière gedoopt is, was volgens de jury van RailTech Europe nooit eerder vertoond in Europa. Door het toepassing ervan kon de overlast op het treinverkeer beperkt blijven tot 48 uur. Volgens de traditionele bouwwijze zou de vervanging van het spoor in Franière weken in beslag genomen hebben. Omdat het een belangrijke transportader betreft, waar 135 passagierstreinen en ongeveer 40 goederentreinen per dag passeren, werd er voor deze techniek gekozen.
Infrabel behaalde de Railtech Innovation Awards 2021 in de categorie infrastructuur. De spoorbeheerder gaf het nakijken aan een Nederlands spoorverlichtingssysteem en een Brits digitaal inspectiesysteem van de spoorinfrastructuur. Tijdens de internationale, digitale bijeenkomst van ‘RailTech Europe’ werden er ook prijzen uitgereikt in de categorie rollend materieel, digitalisering en openbaar vervoer, waarbij de jury te kiezen had uit drie genomineerden. De jury was samengesteld uit professionals en deskundigen van zowel de spoorwegsector als de spoorindustrie.
Infrabel geeft aan dat het de techniek, die nu een internationale erkenning heeft gekregen, opnieuw gebruiken op drie andere sites in Wallonië.
Rollend materieel
In de categorie rollend materieel ging de prijs naar 3M Polen met de retroreflecterende markering van rijtuigen. Dit gaat om nachtelijke veiligheid bij onbewaakte spoorwegovergangen is een probleem voor goederentreinen, aangezien het spoorwegmaterieel niet is uitgerust met lichten die de zijwaartse zichtbaarheid van wagons in duisternis kunnen verbeteren (in tegenstelling tot passagierstreinen), meestal geschilderd in donkere kleuren.
3M leverde een technische oplossing die bekend is uit de VS om de behoefte van PKP Cargo Service aan te pakken om hun treinen veiliger te maken, door duurzame, zelfklevende, reflecterende films te leveren die gemakkelijk kunnen worden aangebracht. De markering in de vorm van brede verticale strepen, gecombineerd met treinbewegingen, waarschuwt machinisten van grote afstand voor gevaar.
Digitalisering
Network Rail met HMT1 WorkfloPlus won de prijs in de categorie digitalisering: slimmer werken, niet harder en ervoor zorgen dat we het de eerste keer goed doen, dat is de taak van het HMT1 WorkfloPlus-project, waardoor frontlinie-efficiëntie tot 70 procent en aanzienlijke verbeteringen op het gebied van spoorveiligheid mogelijk zijn. Dit project brengt bestaande innovatieve oplossingen samen om gegevensverzameling en rapportage voor veiligheidskritische vernieuwingen van papieren processen te standaardiseren en te digitaliseren tot één gebruiksvriendelijke en aanpasbare ‘verbonden werknemer’ oplossing.
Werknemers kunnen volledig handsfree gaan via headsets met spraakbediening en gegevens verzamelen die worden ondersteund door afbeeldingen, video, noodoproepen en GPS-integratie voor betrouwbare referentie, waardoor een consistente benadering van verlengingen mogelijk is. De oplossing is een samenwerking tussen de Central Rail Systems Alliance en de onderzoeks- en ontwikkelingsportfolio van Network Rail en bevordert de volwassenheid van gegevens en de efficiëntie van backoffice-rapportage voor Network Rail.
Openbaar vervoer
DB Vertrieb met de Check-in / Be-out- applicatie ‘Tickin’ was volgens de jury het meest innovatief op het gebied van openbaar vervoer: Tickin is de eerste in / out-oplossing die een naadloze reiservaring biedt met op een smartphone gebaseerde be-out. Een simpele veegbeweging geeft recht op een reis. Tickin detecteert automatisch veranderingen tussen vervoermiddel en aankomst op de bestemming, berekent de goedkoopste prijs inclusief dag- en maandtickets met comfortabele maandelijkse betaling. Makkelijk en transparant.
Passagiers die Tickin gebruiken, hoeven geen kaartjes van tevoren te kopen, verdwalen niet in complexe tariefsystemen en zijn niet vastbesloten om een bepaalde verbinding of zelfs maar de bestemming te vinden. Ze hoeven niet na te denken over de betaling of zich zorgen te maken of hun ticket geldig, geschikt en de goedkoopste optie is.
Lees ook: