Presentator en acteur Tom Waes loopt breuken op na val op tramsporen
Afgelopen vrijdag kwam de bekende presentator Tom Waes met de fiets ten val op de Antwerpse tramsporen. Hij brak vier ribben en zijn sleutelbeen. Volgens het UGent belanden zowat 500 fietsers per jaar in het ziekenhuis na een val op de tramsporen. De Lijn neemt de problematiek zeer ernstig op en houdt het voortdurend oplossingsgericht in het vizier. De Lijn voert momenteel volop onderzoek met rubber tussen de tramsporen om het probleem op te lossen. De resultaten van het onderzoek worden over 3 à 6 maanden verwacht.
Afgelopen vrijdag maakte Waes een serieuze val met de fiets. Zijn wiel kwam vast te zitten in een tramspoor. Hij smakte op de grond en brak vier ribben en een sleutelbeen. “Sorry mannen, het gaat echt niet. Ik kan amper spreken, alles doet pijn”, liet Waes nog optekenen in de liveshow van ‘Welcome to the AA’, de podcast van Alex Agnew en Andries Beckers die z’n vijfjarige jubileum viert, waar hij als gast verwacht werd. Waes is onder meer bekend van de Netflix-serie ‘Undercover’.
Eerdere incidenten
De val van Waes maakt pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk het wel is als je met je fiets in contact komt met de tramsporen. Het is niet het eerste incident met fietsers op de tramsporen. De laatste jaren kwamen nog andere, opmerkelijke ongevallen in het nieuws. In Gent stierf anderhalf jaar geleden zelfs een fietser nadat hij uitgleed op de natte sporen, vervolgens verder schoof en uiteindelijk tegen een paaltje botste. Een jammerlijk ongeval, met dramatische gevolgen.
De Lijn is zich wel bewust van het probleem. De Lijn heeft in oktober een experiment gedaan om tramsporen in Gent deels op te vullen met rubber. Met de test wordt 15 millimeter rubber in de 41 millimeter diepe sporen gegoten. De eerste testen worden toen alvast positief onthaald. De uitgeteste railopvulling als fietsvalbeveiliging werd door de proefpersonen als comfortabel ervaren bij het fietsen tussen de rails en in wisselzones.Bij de test kwam niemand ten val.
Het project wordt momenteel verder bestudeerd door de Universiteit Gent. De verschillende resultaten worden nu in het lab van de UG getest (team Johan Demol). De Lijn verwacht feedback van het onderzoek over 3 tot 6 maanden. Om het uitglijden van fietsers te voorkomen voerde De Lijn ondertussen op het Emile Braunplein ook een test uit waarbij de gladde oppervlakken van de wisselbakken werden opgeruwd. Ook dit wordt verder onderzocht en geëvalueerd.
Jaarlijks 500 slachtoffers
De Gentse tramporen zijn een heikel punt voor fietsers. Jaarlijks belanden er 500 slachtoffers op de spoeddiensten na een val op een tramspoor. Het hele dossier kwam in een stroomversnelling na het overlijden van een fietser in de Vlaanderenstraat eind vorig jaar. Uit een meest recente studie van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent uit 2018 blijkt dat een kwart van alle geregistreerde fietsongevallen gebeurde op Gentse tramsporen.
De meeste ongevallen op de tramsporen vonden plaats in de herfst bij regenweer en troffen vaker vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Naar schatting 500 slachtoffers kwamen na hun valpartij terecht op een van de Gentse spoedgevallendiensten.
Lees ook: