Wissenhage is belangrijkste e-stelplaats voor De Lijn in Gent
In verband met de nieuwe stelplaats Wissenhage gaat De Lijn gaat op zoek naar bijkomende boscompensatie voor de stelplaats en naar een nieuw oefenterrein.
De stelplaats Wissenhage is cruciaal voor De Lijn voor de verdere uitbouw van duurzaam openbaar vervoer in en rond Gent.
Bedoeld als e-stelplaats
Wissenhage is bedoeld als e-stelplaats voor de verdere vergroening van de vloot met elektrische en hybride bussen om tegen 2035 emissieloos te kunnen rijden. Deze site speelt ook een cruciale rol binnen het verhaal van de verlenging van tram 4 en het vertrammen van lijn 7.
Gedetailleerd groenplan
In aanloop naar de vergunningsaanvraag waren er diverse bezwaren van omwonenden. De Lijn begrijpt de bezorgdheden van de buurtbewoners over het verdwijnen van groen in hun buurt.
Er bevindt zich een zware historische vervuiling in het gebied die reeds gedeeltelijk werd gesaneerd door De Lijn. Het grootste deel van het terrein, naar schatting zo’n 50.000m³ grond, bevat asbest en andere verontreinigingen.
In overleg met de stad Gent wordt nog verder bekeken hoe de aanwezige planten op het terrein zo veel als mogelijk kunnen gevrijwaard worden. Net zoals in de eerdere vergunningsaanvraag zal ook de nieuwe aanvraag immers een gedetailleerd groenplan bevatten en wordt er enkel verharding voorzien daar waar het echt niet anders kan. Zo komt De Lijn tegemoet aan de bezorgdheden van de buurt.
Oefen- en examenterrein
Naast de e-stelplaats Wissenhage voorzag De Lijn initieel op die locatie ook een oefen- en examenterrein voor haar eigen rijschool. De Lijn heeft in elke provincie een dergelijk oefen- en examenterrein. Nieuwe bus- en tramchauffeurs krijgen daar hun rijopleiding, en leggen daar hun rijexamen af. Daarnaast wordt dit terrein ook gebruikt om chauffeurs die al aan de slag zijn allerlei vervolgopleidingen te geven.
Tegen de verkregen omgevingsvergunning werd bezwaar ingediend, en de vergunning werd alsnog vernietigd. De Lijn heeft daarom nu besloten om in overleg met de stad Gent naar een alternatieve locatie te zoeken voor het oefen- en examenterrein. Op die manier komt een deel van het huidige (vervuilde) bos vrij. Zo kan er met de stad Gent bekeken worden welke invulling er mogelijk is. Daarbij wordt maximaal gekeken naar vergroening.
Duurzame mobiliteit
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het dossier Wissenhage is van groot belang voor een duurzame mobiliteit in en rond Gent. Al meer dan 15 jaar ligt dit dossier op de tekentafel. Er is ook al tien jaar een bus, fiets- en trambrug over de Nieuwevaart in Gent. Het is dus hoog tijd dat de schop hier in de grond gaat. Met deze bijsturing van het project komen we tegemoet aan de vragen van zowel de buurtbewoners, departement Omgeving als de stad Gent.”