EU-Commissie wil 5 miljard euro vrijmaken voor infrastructuurinvesteringen met multimodale invalshoek
De Europese Commissie is bereid om via de Connecting Europe Facility (CEF) 5,12 miljard euro vrij te maken voor infrastructuurprojecten die voornamelijk gericht zijn op het TEN-T-netwerk en op multimodaal vervoer.
Voorstellen daartoe kunnen ingediend worden tussen 13 september 2022 en 18 januari 2023.
Aandacht voor de oorlog van Rusland tegen Oekraïne
“We stellen meer dan 5 miljard euro beschikbaar aan projecten die de duurzaamheid van ons totale transportnetwerk zullen vergroten. In het licht van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, worden ook projecten ondersteund om grensovergangen te moderniseren om het vervoer van goederen tussen de EU en Oekraïne langs de Solidarity Lanes – de levensaders voor de Oekraïense economie – te vergemakkelijken”, aldus commissaris voor transport Adina Valean.
Het is de tweede keer in slechts enkele maanden tijd dat Brussel miljarden vrijmaakt om te investeren in vervoersinfrastructuur. eind juni 2022 selecteerde de Commissie 135 vervoersinfrastructuurprojecten waaraan zij eveneens via CEF 5,4 miljard euro toekende.
Betere verbindingen binnen Europa
De nieuwe grote investeringen van de commissie zijn bedoeld om het Europese multimodale netwerk efficiënter te maken. “Het doel is een betaalbaar, betrouwbaar en effectief spoorwegnet, verbeterde binnenvaart en dito infrastructuur in de zeehavens, en een evenwichtige interconnectie tussen verschillende vervoerswijzen”, benadrukt Brussel.
Daarbij zullen spoorgerelateerde investeringen een leidende rol spelen. De Commissie heeft met name uitgelegd dat investeringen in infrastructuur binnen het TEN-T-netwerk zullen plaatsvinden en in de eerste plaats gericht zullen zijn op spoorwegen, spoorwegterminals, multimodale logistieke knooppunten, binnenwateren en zee- en binnenhavens.
Op weg naar een groene toekomst
Het is van het allergrootste belang dat het Europese vervoersnetwerk wordt uitgebouwd en onderhouden, rekening houdend met het feit dat nauwe samenwerking tussen spoor, weg en zee – zeg maar multimodaliteit en intermodaliteit – de weg is naar een groene toekomst.
Vooral onder de huidige economische en energiecrisis, maar ook in het licht van de oorlog in Oekraïne, realiseren steeds meer transportbedrijven zich dat het bouwen van een efficiënte en duurzame toeleveringsketen nauwere banden tussen verschillende vervoerswijzen en een verschuiving van de concurrentie naar integratie en complementariteit met zich meebrengt .