Drie aannemers zijn aan de slag om Rotterdamse werven in acht maanden brandveilig te maken
Drie aannemers zijn bezig met de aanleg van brandblusvoorzieningen en noodwegen op de vijf vrachtemplacementen in het Rotterdamse havengebied. Deze voorzieningen moeten op 1 januari 2023 operationeel zijn, na een lange periode van onzekerheid en soms onbeschikbaarheid van een aantal van deze werven voor het rangeren van gevaarlijke stoffen.
De opdracht is toegewezen aan de bedrijven BAM, Swietelsky en Dura Vermeer. Deze aannemers tekenden in april realisatieovereenkomsten met infrastructuurbeheerder ProRail en hebben nu acht maanden de tijd om de blusvoorzieningen te realiseren.
Is het tijdsbestek realistisch?
Is er genoeg tijd beschikbaar om wat ProRail omschrijft als een megaklus te realiseren? De kansen liggen in ieder geval goed. Volgens de infrastructuurbeheerder is er een werkomgeving gecreëerd die de kans op het voltooien van de klus zo groot mogelijk maakt. De engineering- en constructieteams zullen naast elkaar en gelijktijdig werken.
“In 2022 wordt op vijf emplacementen tegelijk gewerkt aan de aanleg van nieuwe blusvoorzieningen en noodwegen. Het ontwerp is in zeer korte tijd tot stand gekomen en is op sommige punten nog niet helemaal af”, legt ProRail uit.
Waarom is dit belangrijk?
Het gevoel van urgentie om de faciliteiten op tijd te voltooien, valt te begrijpen door een reeks evenementen die de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden. Op 13 september was Waalhaven Zuid, een van de werven in de haven, niet beschikbaar voor het rangeren van gevaarlijke stoffen omdat de brandveiligheidsvoorzieningen niet voldeden aan de lokale normen. Dit duurde 19 maanden en veroorzaakte grote onrust onder de operatoren.
Op 1 april 2021 werd een tijdelijke oplossing gevonden in de vorm van een blustrein. Hierdoor kon het rangeren van gevaarlijke goederen worden hervat. ProRail moest echter nog een blijvende oplossing vinden. Die oplossing leek verder weg dan ooit toen ProRail in februari van dit jaar een begrotingstekort van 43 miljoen euro rapporteerde. Het ministerie realiseerde zich de ernst van deze situatie en beloofde het project financieel te ondersteunen. Tot nu toe is niet duidelijk of zij zich ertoe heeft verbonden het ontbrekende bedrag volledig te vergoeden.
Bouwwerken gaan van start
Toch zullen de bouwwerken nu starten. Vergeleken met de huidige situatie zijn er vier keer zoveel noodwegen nodig, die ook nog eens flink breder moeten zijn dan ze nu zijn. De wegen moeten van twee kanten toegankelijk zijn, zodat de brandweer de brand altijd met de wind mee kan blussen. Droge brandleidingen zullen plaats maken voor een uitgebreider netwerk van natte ringleidingen met brandkranen.
Aannemer BAM is verantwoordelijk voor Waalhaven Zuid, Dura Vermeer werkt aan Pernis en Maasvlakte West en Swietelsky voert de werkzaamheden uit aan Botlek en Europoort.