Werken aan Ligerz-tunnel in Bern zijn begonnen

Werken aan Ligerz-tunnel in Bern zijn begonnen Zoals in de titel al te lezen staat: de werken aan de Ligerz-tunnel in Bern zijn begonnen. Dit project heeft als objectief om een bottleneck tussen La Neuveville en Twann weg te werken: een 4,5 kilometer lang stuk enkelspoor dat tevens het laatste is in zijn soort op…

Zoals in de titel al te lezen staat: de werken aan de Ligerz-tunnel in Bern zijn begonnen. Dit project heeft als objectief om een ​​bottleneck tussen La Neuveville en Twann weg te werken: een 4,5 kilometer lang stuk enkelspoor dat tevens het laatste is in zijn soort op de zuidelijke Jura-lijn.

Door dit gedeelte uit te breiden met dubbelspoor en dooreen 2,1 km lange tunnel aan te leggen, kan SBB (de Zwitserse spoorwegen) de spoorcapaciteit vergroten en de stabiliteit van de dienstregeling verbeteren.

De tunnel helpt ook om het treingeluid voor omwonenden tot een minimum te beperken.

Geschatte kosten: 431 miljoen CHF

Gefinancierd door het Spoorweginfrastructuurfonds (BIF), bedragen de geschatte kosten van het project ongeveer 431 miljoen CHF (426,2 miljoen euro | 464 miljoen USD).

Eind 2021 begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor het uitbreidingsproject, inclusief grondwerken rond de locatie van het westportaal van de toekomstige tunnel.

Treinen kunnen sneller rijden op dit traject

Op dit moment wordt ook de spoorgeometrie aangepast in een bocht bij Poudeille om de treinen sneller te laten rijden op dit traject. Deze zomer starten de werkzaamheden aan het opengewerkte deel van de tunnel, met behulp van boorpalen.

Volgend jaar gaat de bouw van de tunnel zelf van start. Vanwege locatiebeperkingen zal de tunnel worden uitgegraven met conventionele explosieven om zoveel mogelijk van het uitgegraven materiaal te kunnen hergebruiken.

SBB neemt tal van maatregelen om de omwonenden te beschermen tegen lawaaihinder, waaronder het bouwen van geluidsabsorberende muren rond de bouwterreinen. Nachtwerk zal tevens tot een minimum worden beperkt.

Dit project heeft lang op zich laten wachten. De plannen voor een dubbelsporige uitbreiding van de Jura-Südfusslinie werden al in 1942 door SBB op tafel gelegd, maar de uitbreiding van de kantonweg in La Neuveville werd als een grotere prioriteit beschouwd.

Na verschillende mislukte pogingen werd het project in 2013 vanonder het stof gehaald door SBB.

De ingebruikname van de dubbelspooruitbreiding en de Ligerz-tunnel is gepland voor eind 2026.

Auteur: Jos Sterk