Investering van 33,5 miljoen euro moet van North Sea Port een spoorwegknooppunt maken

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/25/335-million-investments-aim-make-to-the-north-sea-port-a-rail-hub/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

De Belgische infrastructuurbeheerder Infrabel en de Belgische overheid investeren de komende jaren 33,5 miljoen euro extra  in het Gentse deel van North Sea Port. De plannen omvatten de toevoeging van nieuwe sporen en de renovatie en uitbreiding van de bestaande sporen. Dit met de bedoeling om een ​​snellere toegang tot de terminals en een betere toegang tot het Europese achterland te verzekeren.

Infrabel wil het goederenvervoer per spoor stimuleren en investeert daarom in grote goederenstromen. North Sea Port wil het aandeel van het goederenvervoer per spoor verhogen van 9 naar 15 procent om het transport tussen de haven en het Europese achterland te verduurzamen.

Zo zullen Infrabel en North Sea Port investeren in spoorinfrastructuur aan zowel het Kluizendok op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen als in het Mercatordokdok op de rechteroever.

Ringspoor, meer en langere sporen

Aan het Kluizendok wordt de bestaande bundel voor het voorsorteren van goederentreinen uitgebreid van vier naar acht sporen met een lengte van 750 meter. In de toekomst bestaat bovendien de mogelijkheid om uit te breiden naar zestien sporen.

Daarnaast komt er een nieuwe ringspoorlijn die zal aansluiten op de ITG-containerterminal naast het kanaal en die de bedrijven rond het dok beter ontsluit. Tot slot komt er een studie voor de aansluiting van het Kluizendok met een nieuw spoor op de bestaande spoorlijn naar Terneuzen.

Ook het spoor bij het Mercatordokdok wordt heraangelegd: de bestaande zes sporen worden verlengd tot 750 meter om onder meer containertreinen te kunnen bedienen. Door deze uitbreiding kunnen bedrijven als Volvo Car Gent, Stukwerkers en DFDS de toegang tot de lijndienst Gent-Göteborg verbeteren en zodoende hun spoorcapaciteit vergroten.

Renovatie van bestaande spoorlijnen

Naast de investeringen in het Kluizendok en het Mercatordok, zal Infrabel enkele bestaande spoorlijnen renoveren. De spoorbeheerder maakt het op die manier mogelijk om in de toekomst extra spoorverbindingen in de haven te realiseren. De spooruitbreidingen aan het Kluizendok en het Mercatordok zullen op termijn onvermijdelijk leiden tot meer goederenvervoer. Dit transport passeert het nabijgelegen rangeerstation Gent-Zeehaven.

Auteur: Jos Sterk