Iran en Afghanistan willen gezamenlijke spoorverbinding met China uitbreiden
De Khaf-Herat-spoorlijn tussen Iran en Afghanistan zou mogelijk in de richting van China uitgebreid kunnen worden als onderdeel van de Oost-West-spoorwegcorridor. Abbas Khatibi, plaatsvervangend Iraans minister van Transport en Stedelijke Ontwikkeling, verklaarde dat het project binnenkort zou kunnen aangekondigd worden. De technische moeilijkheden ervan kunnen echter het potentieel overstijgen.
Iran en Afghanistan hebben de Khaf-Herat-lijn in december 2020 ingehuldigd. De lancering van deze spoorlijn ging gepaard met het transport van een eerste goederentrein met landbouwgoederen. Een paar dagen eerder vervoerde een testtrein 500 ton cement tussen beide landen.
Sinds 2007 in aanbouw
Het gedeelde spoorwegnet van beide landen is sinds 2007 in aanbouw. De totale kosten voor de voltooiing ervan bedragen 75 miljoen US dollar, dit voor een lengte van ongeveer 220 kilometer. Zesenzeventig van deze kilometers bevinden zich in Iran, de rest in Afghanistan. Momenteel is de lijn nog niet volledig operationeel, aangezien de trein een afstand van 138 kilometer aflegt tussen Khaf en de stad Rozanak in Afghanistan. Vervolgens moet de lijn nog met 85 kilometer extra worden verlengd om uiteindelijk Herat te bereiken.
Hoe wordt de verbinding met China gemaakt?
Het idee achter de verlenging van de Khaf-Herat-lijn naar China omvat de ontwikkeling van de Oost-West-spoorwegcorridor, die in theorie China en Europa verbindt via Iran en Afghanistan. Het plan is om de verbinding van Herat naar de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan uit te breiden en, na Tadzjikistan te hebben doorkruist, door Kirgizië te lopen vanwaar ze via de provincie Xinjiang China zal binnenkomen.
Maar hoe realistisch is zo’n plan? Tadzjikistan staat niet bekend om zijn goede spoorverbindingen. Kirgizië zou een kans kunnen bieden, aangezien het al verbonden is met China en deel uitmaakt van de transportroute Azië-Pacific-China-Kirgystan-Oezbekistan-Turkmenistan-Azerbeidzjan-Georgië-Turkije-Europa, wat een soort alternatief is voor de Middle Corridor.
Toekomst van het project hangt nog in de lucht
Zelfs als de verbinding tussen deze twee landen gerelealiseerd zou worden, zullen Iran en Afghanistan niet bijdragen aan de ontwikkeling van het project. Aangezien Iran worstelt om zich te positioneren in internationale transportcorridors en wereldwijde toeleveringsketens vanwege de Amerikaanse sancties en onvoldoende infrastructuur en het Taliban-regime niet veel zakelijke ontwikkelingen in Afghanistan toelaat, hangt de toekomst van een dergelijk project nog altijd in de lucht.
Investeringen in de spoorwegnetwerken van alle betrokken landen zijn de eerste voorwaarde om de Oost-West-transportcorridor en de verlengde Khaf-Herat-lijn levensvatbaar te maken. Maar wie zal voor de uiteindelijke verantwoordelijkheid dragen? Het is een kwestie van China en of het ervoor kiest om deze corridor te ontwikkelen die in ieder geval veel meer aansluitmogelijkheden biedt, bijvoorbeeld met de International North-South Transport Corridor.