Madrid-Barcelona: 2 miljoen reizigers kozen voor een goedkope treinverbinding
Een bezettingsgraad van meer dan 90% en 2 miljoen passagiers: dit zijn de cumulatieve cijfers van de twee goedkope diensten die elkaar beconcurreren tussen Madrid en Barcelona: Ouigo (SNCF) en Avlo (Renfe). De cijfers hebben betrekking over een periode van slechts een half jaar.
Ter herinnering: Ouigo España, een dochteronderneming van SNCF, begon zijn diensten tussen Madrid en Barcelona op 10 mei 2021. Avlo, een onderdeel van Renfe, begon met een goedkope dienstverbinding op 23 juni. Op dezelfde route bleef Renfe zijn AVE’s aanbieden, zoals al jaren het geval is. Dit betekent dat er momenteel drie operators actief zijn op de route Madrid-Barcelona.
Euroduplex-treinen met 509 zitplaatsen
Ouigo España koos onmiddellijk voor 5 retourritten op een rij met zijn Euroduplex-treinen met 509 zitplaatsen, waardoor op weekdagen 5.000 plaatsen per dag werden aangeboden. In november kondigde de dochteronderneming van de SNCF aan dat ze de kaap van een miljoen passagiers had bereikt met een gemiddelde bezettingsgraad van 97%. Op het einde van het jaar stond de teller op 1.300.000 passagiers.
Avlo lanceerde van zijn kant 4 dagelijkse retourritten met aangepaste AVE-treinen goed voor 438 zitplaatsen. Dit betekent dat Avlo slechts 3.500 plaatsen per dag aanbiedt. Het goedkope merk van Renfe sloot het jaar af met 734.000 reizigers.
Als we de twee prijsvechters samen optellen, hebben iets meer dan 2 miljoen reizigers zich laten verleiden door deze nieuwe diensten. Tellen we er de snelle AVE-diensten van Renfe bij, dan werden over een periode van een half jaar in totaal meer dan 4,3 miljoen reizigers geteld.
Trein wint marktaandeel terug van het vliegtuig
Dit resultaat stelde de trein ook in staat marktaandeel terug te winnen van de vliegtuigverbinding op de lijn Madrid-Barcelona, een corridor waar de trein al jaren een marktaandeel van meer dan 60% heeft. Vanwege de mobiliteitsbeperkingen is dit percentage vorig jaar opgelopen tot ruim 70%.
Voor dit jaar wordt een verdere stijging verwacht, zodat de as Madrid-Barcelona op jaarbasis in 2022 10 miljoen reizigers zou kunnen bereiken.
Een derde concurrent
Ondertussen bereidt Iryo, het merk van de derde concurrent ILSA, zich voor op een lancering op dezelfde route. Iryo is van plan om tegen 2023 ook de as Madrid-Sevilla aan te pakken.
Vorige week verwelkomde Iryo een derde aandeelhouder via de Globalvia-groep, die slechts een kwart van de aandelen bezit. De helft is in handen van het Italiaanse Trenitalia dat momenteel zijn gloednieuwe Frecciarossa test op het Spaanse netwerk
Vier afzonderlijke spoordiensten
De komst van deze nieuwe operator zal het aantal reizigers tussen Madrid en Barcelona verder doen toenemen. Begin 2023 zullen er dus vier afzonderlijke spoordiensten zijn: Renfe AVE, Renfe Avlo, Ouigo en Iryo.
Voor een sluitend beeld van het treinverkeer en het marktaandeel ten opzichte van de luchtvaart zal echter moeten worden gewacht worden tot het volledige jaar 2023.
Naar Valencia en Sevilla
Renfe wil de exploitatie van het low cost-segment versnellen en overweegt al om Avlo’s activiteit uit te breiden naar de rest van het hogesnelheidsnetwerk. Gisteren maandag begon de Avlo-trein met een nieuwe dienst op de lijn Madrid-Valencia, met de bedoeling deze lijn op korte termijn door te trekken naar Alicante.
De Spaanse operator is ook van plan om de Avlo voor het einde van it jaar te lanceren op de lijn Madrid-Sevilla. Het openbare bedrijf wil de komst van Iryo op deze corridor, gepland voor begin 2023, vervroegen. Renfe weet dat zijn nieuwe low cost-trein een concurrentievoordeel heeft in vergelijking met de andere, omdat het de markt kent en weet hoe de infrastructuur moet geëxploiteerd worden.