Opnieuw discussie over plannen ongelijkvloerse spoorkruising Antwerpse haven

Infrabelplannen spoorkruising Oude Landen stuiten op kritiek omwonenden
Infrabelplannen spoorkruising Oude Landen stuiten op kritiek omwonenden- @Infrabel

De transformatie van de gelijkgrondse kruising Schijn in de Antwerpse haven naar een ongelijkvloerse spoorkruising  bij Oude Landen in Ekeren is al jaren onderwerp van discussie. Nadat eerdere aanvragen werden afgekeurd, heeft Infrabel een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend. Het project is volgens Infrabel essentieel voor een ontsluiting van de haven. Bewoners hebben andere zorgen.

“Zo’n tachtig procent van alle goederentreinen rijdt via de toegang Antwerpen-Noord de haven in en uit. Maar de vlotte doorstroming wordt gehinderd door de zogenaamde ‘gelijkgrondse kruising Schijn’. Aan deze toegangspoort van de haven snijden twee cruciale goederenlijnen (L11 en L27A, red.) elkaar op gelijke hoogte. Een klassieke flessenhals dus. Daarom stelt Infrabel voor om deze twee spoorlijnen op een verschillend niveau te bouwen ter hoogte van Oude Landen”, vertelt Infrabel-woordvoerder Charlotte Verbeke.

Essentieel om verdubbeling havenvervoer te realiseren

De ingreep in de spoorinfrastructuur is volgens de spoorbeheerder essentieel om aan de spoorambities van de Antwerpse haven tegemoet te komen. Tegen 2030 wil het havenbedrijf het aandeel van het goederenvervoer immers verdubbelen van zeven naar vijftien procent om tot een duurzamer transportmodel te komen. Hierdoor zal het aantal treinen van en naar de haven met meer dan zeventig procent toenemen.

Door de gelijkgrondse kruising te vervangen in een ongelijkvloerse kruising kan het maximaal aantal treinpassages per uur flink uitgebreid worden waardoor de capaciteit dus stijgt. Daarbij wordt volgens Infrabel ook nog eens de veiligheid van spoorverkeer verhoogd.

Ingrijpende aanpassingen infrastructuur

Om het project te realiseren zijn verschillende infrastructuurwerken nodig.  “Waar de twee goederenlijnen elkaar nu gelijkgronds kruisen, is er onvoldoende plaats om het nieuwe spoorproject te bouwen.  Daarom werd er gekozen om de toekomstige ongelijkvloerse kruising verder aan te leggen, ter hoogte van De Oude Landen in Ekeren”, klinkt het bij Infrabel.

Om dit te realiseren moet een aantal bruggen, tunnels en wegen vernieuwd, aangepast of (her)aangelegd worden. In de nieuwe spoorconfiguratie moet één spoorlijn (L11) doorgetrokken worden tot aan de nieuwe kruising Oude Landen, waar het over een spoor van de andere spoorlijn (L27A) kruist.

Vorige vergunningsaanvraag afgeschoten

De plannen voor de verbouwing van het Antwerpse havenspoor slepen al twintig jaar aan en meerdere omgevingsvergunningsaanvragen werden afgekeurd. De laatste keer zou Infrabel volgens de Vlaamse overheid onder andere onvoldoende rekening hebben gehouden met vleermuizenpopulatie. In de nieuwe omgevingsvergunningaanvraag, die op 24 juni werd ingediend, is een vleermuishuisvesting voorzien.

De kans dat er nieuwe bezwaarschriften worden ingediend tegen de plannen is groot. Omwoners van de spoorlijn in Ekeren laten in de media hun bezwaren klinken. Vooral inwoners van de wijk Weegbreelaan, die tegen het spoor aanligt, doen hun beklag. “De sporen komen 13,7 meter dichter bij de huizen en liggen 2,3 meter hoger. De dichtstbijzijnde huizen liggen in de toekomst op 15 meter van de talud en 35 meter van de sporen”, wordt een omwonende geciteerd in Gazet van Antwerpen. Er wordt gevreesd voor geluidshinder en gevaarlijke situaties.

Mogelijke hinder onderzocht door onafhankelijke experts

Infrabel geeft aan dat mogelijke geluidshinder, trillingen, externe veiligheid als ook effecten op de bodem en biodiversiteit onderzocht zijn in het project MER (Milieueffectrapport), dat door onafhankelijke deskundigen is opgemaakt. De resultaten van dit onderzoek kunnen momenteel eveneens door de bewoners worden ingezien.

Om geluidshinder tegen te gaan worden er bijvoorbeeld geluidswanden geplaatst of bestaande schermen verhoogd.

‘Meer hinder bij niet doorgaan plannen’

Infrabel hoopt dat de plannen dit keer wel de goedkeuring van de Vlaamse overheid krijgen en benadrukt dat de hinder voor de buurt juist sterker zal toenemen als de spooraanpassing niet gebeurt en het treinverkeer de komende jaren sterk toeneemt.

Lees ook: Antwerpse haven presenteert plan om spoorgoederenvervoer te verdubbelen

Auteur: Jerom Rozendaal