Kritiek brengt sluiting spooroverwegen op politieke agenda
Mobiliteitsminister Georges Gilkinet ziet er niets in om het beslissingsrecht op de sluiting van overwegen over te hevelen van Infrabel naar gemeenten. In een reeks van politieke resoluties werkt de minister nu aan een strenger kader, met objectieve criteria en beter overleg met gemeenten en buurtbewoners. De sluiting van spooroverwegen levert vaak discussies op met buurtbewoners.
Railtech berichtte onlangs over de problematiek rond de sluiting van spooroverwegen in Leeuwergem. Infrabel wil tegen 2040 alle spoorwegovergangen in Zottegem sluiten, maar buurtbewoners klagen over een achteruitgang in de bereikbaarheid en vinden dat Infrabel geen sluitende alternatieven biedt.
De kritiek in Leeuwergem staat niet op zich. Sluiting van spooroverwegen door spoorwegbeheerder Infrabel stuiten buurtbewoners vaak tegen de borst. Zo ondertekenden eerder dit jaar 1.300 mensen een petitie om de geplande sluiting van de spooroverweg in Melle tegen te gaan.
Sluiting overwegen voor betere veiligheid
Omdat spooroverwegen het toneel zijn van veel (dodelijke) ongelukken op het spoor, streeft Infrabel ernaar om zoveel mogelijk fysieke kruisingen tussen het spoor en de weg te nemen en te vervangen voor alternatieven als door tunnels en bruggen. Zo werden er in 2020 maar liefst 38 spooroverwegen gesloten
Om toekomstige discussies tussen buurtbewoners en Infrabel te verstommen, werkt mobiliteitsminister Georges Gilkinet een kader uit met objectieve criteria en beter overleg met gemeenten en buurtbewoners. “Er moeten duidelijke, objectieve criteria komen die de risico’s en de gevolgen in kaart brengen en een goede afstemming garanderen: het is heel belangrijk voor mij dat er goed overleg is tussen Infrabel, de gemeentebesturen en de buurtbewoners. Zo komen we tot evenwichtige beslissingen, waarbij de verkeersveiligheid verbetert, maar er ook respect is voor de impact op de mobiliteit en het leven in de dorpen.”
Overleg met lokale overheden kan beter
Het opheffen van spooroverwegen is een bevoegdheid van Infrabel. Bij dit proces treedt Infrabel momenteel al in overleg met de lokale overheden, “maar dat kan nog beter”, laat het communicatieteam rond minister Gilkinet weten aan Railtech.
Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is dit nog zwak uitgedrukt. Zij stelt dat de beslissing om een overweg te sluiten binnenskamers bij Infrabel gebeurt. “Wanneer het overleg met de gemeente niet vlot loopt of het draagvlak bij de bevolking slinkt,dan botsen gemeentebesturen en buitenstaanders op een praktijk van sluipende besluitvorming. De concrete beslissing om een overweg af te schaffen gebeurt binnenskamers bij Infrabel, waarbij geen politiek verantwoordelijke bij te pas komt.”
‘Overheveling bevoegdheid niet verstandig’
De VVSG zou volgens de woordvoerder van Gilkinet gepleit hebben om de bevoegdheid voor het afschaffen van overwegen over te heven naar de gemeenten. “De minister vindt die niet verstandig, omdat er nationale coherentie in de procedure moet bestaan.” Door een wettelijk kader over de besluitvorming te creëren, wil de minister een balans tussen alle belangen creëren: “veiligheid aan de overwegen, sociale cohesie in gemeenten en ook de impact op de mobiliteit van eventuele sluitingen.”
Volgens de woordvoerder is er binnen de Vivaldi-meerderheid een heel duidelijke wil om hier werk van te maken. Zo werd er in het parlement onlangs een resolutie goedgekeurd die een aantal principes centraal zet: meer veiligheid aan alle overwegen en een betere samenwerking tussen Infrabel, de gemeentebesturen en de buurtbewoners.
Overleg met landbouwers en wandel- en fietsverenigingen
In deze resolutie is onder andere het volgende verzoek aan de federale overheid opgenomen. “Infrabel op te leggen op een constructieve manier met wegbeheerders, buurtbewoners, landbouwers en wandel- en fietsverenigingen samen te werken bij het verbeteren van de veiligheid aan spoorwegovergangen door hen ruim vooraf actief te consulteren en te betrekken in het hele traject, dit wordt verankerd in de volgende beheersovereenkomst.”
Lees ook:
Actiecomité overwegen Leeuwergem teleurgesteld over reactie minister Gilkinet
Bedrijf in haven Zeebrugge heeft zelf slagboom geïnstalleerd bij gevaarlijke spoorwegovergang