Plannen nieuw station Kortrijk stuiten op kritiek
De Raad van bestuur van NMBS heeft het licht op groen gezet voor het ontwerp van een nieuw station in Kortrijk met volledig vernieuwde perroninfrastructuur en uitgebreide fietsenstallingen. De nieuwbouwplannen stuiten op hevige kritiek van erfgoeddeskundige Adriaan Linters die de petitie ‘red ons station’ startte op Facebook.
“Het station van Kortrijk, dat eens bekend stond als een van de beste wederopbouwstations van na de tweede wereldoorlog, wordt bedreigd door een megalomaan project van NMBS. Help het te redden”, luidt de tekst van de petitie van erfgoeddeskundige Adriaan Linters.
Staaltje van wederopbouwarchitectuur
Het Kortrijkse station werd tijdens de tweede wereldoorlog gebombardeerd, maar werd tijdens de wederopbouw na de oorlog vervangen door een typerend nieuw gebouw in een opvallende na-oorlogse wederopbouwarchitectuur. Het werd ontworpen door de befaamde Kortrijkse architect Pierre Pauwels, legt Linters verder uit.
De NMBS geeft te kennen dat men onderzocht heeft om het gebouw te kunnen behouden, maar deze zou niet langer voldoen aan de normen van een modern, integraal toegankelijk station. “De kosten van de renovatie van het huidige stationsgebouw zouden zeer hoog zijn uitgevallen en nooit de op het vlak van toegankelijkheid vereiste reizigerscomfort hebben bereikt”, aldus de woordvoerder.
De NMBS benadrukt niet over een nacht ijs te zijn gegaan. “Het project is mede het resultaat van jaren overleg en onderhandelingen tussen de verschillende partners. De plannen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk masterplan met de stad Kortrijk, De Lijn en Infrabel voor de volledige hertekening en autonome bereikbaarheid van de stationsomgeving.”
Stationsnieuwbouw onderdeel groot project
Het gaat bij de bouw van het nieuwe station niet enkel om een nieuw station, maar ook om een nieuw busstation en de vernieuwing van de openbare ruimte met het aanbrengen van veel groen. NMBS zelf investeert 84 miljoen euro in het project, waarvan zo’n 44 miljoen euro voor het nieuwe station.
De werken vinden volgens de planning plaats in de periode 2023-2030. In de voorbereidende fase wordt een ondergrondse pendelparking aangelegd en een weg, bus en fietstunnel gebouwd. Deze werken zijn momenteel gaande en moeten in 2022-2023 afgerond zijn.
Stationsfuncties onder de sporen
Daarna beginnen de werken aan het station zelf en aan de nieuwe ondergrondse fietsenstallingen (met ruimte voor 2.970 fietsen). Het bestaande stationsgebouw verdwijnt en alle stationsfuncties worden opgenomen in een brede doorgang onder de sporen die beide stadsgedeelten van Kortrijk met mekaar verbindt. De acht perrons krijgen nieuwe luifels met een centrale, transparante overkapping. De perrons worden ook elk met een lift uitgerust, om de toegankelijkheid van de perrons en de treinen te verbeteren.
Het station van Kortrijk telt tijdens de week dagelijks bijna 8.600 opstappende reizigers (voor de COVID-crisis) en wordt bediend met IC-verbindingen naar Antwerpen en Brussel (inclusief Brussels Airport), alsook regionale (IC) verbindingen naar Poperinge, Brugge, Doornik/Moeskroen, Oostende en Rijsel (Frankrijk).