Minder treinen passeren rode seinen op het Belgische spoorwegnet

Infrabel workers installing safety devices on Belgian rail tracks

33 minder treinen passeren rode seinen op het Belgische spoornet in 2023. Het “eerste potentieel gevaarlijke punt”, vaak een kruising met een ander spoor, werd in 17 van de 54 gevallen bereikt. Geen enkele van deze kruisingen vormde echter een veiligheidsrisico.

Vorig jaar maakten dagelijks gemiddeld 3.800 passagierstreinen en 400 goederentreinen gebruik van de hoofdsporen van het Belgische spoorwegnet. Op dit jaartotaal van ongeveer 1,6 miljoen treinen die 100 miljoen kilometer aflegden, reden 54 treinen door rood, tegenover 87 vorig jaar. Wat de secundaire sporen betreft, delen van het netwerk waar treinen met een snelheid van minder dan 40 kilometer per uur en vaak leeg rijden, steeg het aantal onregelmatige kruisingen van 37 gevallen in 2022 tot 44 in 2023.

Deze onregelmatige kruisingen hebben niet geleid tot ongevallen of verwondingen. Het oversteken van een rood sein levert niet automatisch gevaar op, legt een persbericht van Infrabel uit. Het risico ontstaat wanneer de betrokken trein na het negeren van het sein het kruispunt met een ander spoor bereikt. Vorig jaar gebeurde dit in 17 van de 54 gevallen.

Evolution of irregular crossings on the Belgian rail network between 2010 and 2023 (blue line) (Source: Infrabel)
Evolutie van onregelmatige kruisingen op het Belgische spoorwegnet tussen 2010 en 2023 (blauwe lijn), onregelmatige kruisingen die het ‘eerste gevaarlijke punt’ bereiken (oranje lijn), aandeel gevaarlijke situatie (zwarte stippellijn). (Bron: Infrabel)

Europees treinbesturingssysteem (ETCS)

Uit het onderzoek van Infrabel van de gegevens voor 2023 blijkt dat wanneer het Permanent Train Speed Control System (ETCS) ingreep, het eerste potentieel gevaarlijke punt werd vermeden, waardoor het risico op een botsing werd geëlimineerd. De bevindingen van de spoorweginfrastructuurbeheerder onderstrepen dus het belang van voortdurende investeringen in veiligheidssystemen, met een bijzondere nadruk op de volledige uitvoering van het Belgische ETCS-masterplan om de algemene spoorwegveiligheid te verbeteren, aangezien het ETCS consequent de treinsnelheid controleert en ingrijpt als de bestuurder de seinen niet opvolgt.

In 2023 werd nog eens 829 kilometer aan Belgische treinsporen uitgerust met ETCS. Dit betekent dat 3973 kilometer of 62 procent van het netwerk nu is uitgerust, waardoor België de Europese leider op dit gebied is, naast Luxemburg en Zwitserland. Ze worden gevolgd door Slovenië, Spanje en Frankrijk, volgens een rapport uit 2019 van de Franse Autorité de régulation des transport (ART). België wil de installatie op het hele nationale netwerk voltooien tegen eind 2025.

Belgian ETCS roll-out status as of December 2023
Belgische ETCS uitrolstatus vanaf december 2023 (Bron: Infrabel)

Investeren in veiligheid

Infrabel evalueert, in samenwerking met andere entiteiten uit de spoorwegsector, regelmatig de huidige maatregelen en mogelijke acties om de veiligheid op zijn net verder te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de “Infra SPAD” waarmee de machinisten van werktreinen via een mobiel toestel meldingen kunnen krijgen wanneer ze een rood sein naderen. Dit systeem is in 2022 gelanceerd en zal in 2024 volledig zijn geïmplementeerd. Ook Infralert, dat in april 2024 in gebruik zal worden genomen, is een systeem dat gebruik maakt van sensoren om treinen of losgekoppelde wagons te detecteren en dat via polsbandjes realtime waarschuwingen geeft aan werknemers op het terrein door middel van trillingen en visuele signalen, onafhankelijk van de bestaande spoorwegsignalering.

Infralert bracelet demonstration (Photo: Infrabel)
Infralert armband demonstratie (Foto: Infrabel)

Het Mobile Beacon System (MBS) werd ook geïntroduceerd. De eerste apparaten zullen in april 2024 in het veld worden geleverd, met als doel universele toepassing op alle treintypen tegen eind 2025. Het MBS werkt als een mobiel in het spoor ingebouwd apparaat en verhoogt de veiligheid door een noodstop te activeren wanneer een trein passeert. Het systeem kan op afstand worden bediend via radioverbindingen en wordt strategisch geplaatst voor een optimale remweg. Daarnaast werd er een raamovereenkomst getekend tussen Alstom en Infrabel voor de levering en het onderhoud van “Eurobalises”, met geïntegreerde coderingsmogelijkheden voor het verzenden van essentiële spoor-naar-trein gegevens.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com