DB lanceert ambitieus spoorinfrastructuurprogramma InfraGO

DB InfraGo

Deutsche Bahn (DB) markeerde een cruciaal moment voor de Duitse spoorwegen met de lancering van DB InfraGO AG in Berlijn. DB InfraGO AG, ontstaan uit de fusie van DB Netz AG en DB Station&Service AG, consolideert de activiteiten met betrekking tot sporen en stations binnen het DB-concern. Het initiatief is bedoeld om de verouderende en kwetsbare staat van de spoorweginfrastructuur aan te pakken, zoals benadrukt in het netwerkstatusrapport voor 2022.

Tijdens het evenement op 22 januari 2024 in het Berlijnse Futurium, dat werd bijgewoond door 300 gasten uit de politiek, de spoorwegsector en de bouwsector, presenteerde DB de belangrijkste aandachtsgebieden voor het nieuwe bedrijf. Het primaire doel is het verbeteren van de kwaliteit, capaciteit en stabiliteit van de spoorwegactiviteiten, in lijn met de federale transport- en klimaatbeleidsdoelen en de groeidoelstellingen van de Strong Rail-strategie van het concern.

Dr. Richard Lutz, CEO van DB, verklaarde: “We zijn getuige van de belangrijkste transformatie voor de Duitse spoorwegen sinds de spoorweghervorming. De spoorweginfrastructuur moet dringend worden vernieuwd om te voldoen aan de doelstellingen van het vervoersbeleid en om de stabiliteit en kwaliteit van het systeem te herstellen. DB InfraGO AG, onze betrokkenheid bij het algemeen belang, heeft de taak om het grootste infrastructuurprogramma uit te voeren dat zich richt op capaciteit en kwaliteit.”

DB werkt samen met de federale overheid aan een uitgebreid renovatie- en moderniseringsprogramma voor het spoorwegnet en de stations. Dr. Volker Wissing, federaal minister voor Digitale Zaken en Vervoer, benadrukte de precisie bij het gebruik van de verhoogde financiering. Hij verklaarde: “Voor het eerst heeft InfraGO concrete doelen voor het openbaar welzijn, ondersteund door het Infraplan, een instrument dat specifieke maatregelen beschrijft. We zijn ambitieus in onze doelstellingen, begrijpen de ontevredenheid onder spoorwegklanten en zijn vastbesloten om de situatie snel te verbeteren.”

Grootste infrastructuurprogramma in de geschiedenis van DB

Het grootste infrastructuurprogramma in de geschiedenis van DB begint met DB InfraGO AG, gericht op het bestaande netwerk en de treinstations. De financiering voor de noodzakelijke werkzaamheden in 2024 en 2025 is rond. Het programma omvat de volledige renovatie van meer dan 4.000 kilometer sterk vervuilde routes, geleidelijke modernisering van ongeveer 25.000 kilometer van het netwerk, holistische ontwikkeling van stations tot toekomstgerichte mobiliteitsknooppunten en capaciteitsuitbreiding door digitalisering en de aanleg van nieuwe routes.

DB InfraGO AG, verantwoordelijk voor een 33.400 kilometer lang routenetwerk en 5.400 treinstations, speelt een cruciale rol bij de implementatie van de Duitse fiets. Met meer dan 60.000 werknemers wil het bedrijf stap voor stap nieuwe capaciteiten creëren.

Tegelijk met de lancering introduceerde de federale overheid het Infraplan, een controle-instrument dat doelen en strategieën specificeert voor het spoornetwerk en de stations. Dit plan vertaalt zich in een meerjarig werkprogramma voor DB InfraGO AG en zorgt voor transparantie en verantwoording. De toestand van de infrastructuur zal transparant worden gemaakt door middel van jaarlijkse netwerkstatusrapporten, wat DB InfraGO’s betrokkenheid bij het algemeen belang weerspiegelt.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com