Contracten toegekend voor nieuwe Parijse metrolijn 17, aanleg lijn 16 vordert
Met een netwerk van 200 kilometer omvat het project de aanleg van vier nieuwe lijnen rond Parijs, de verlenging van lijn 14, de bouw van 68 stations en de ontwikkeling van nieuwe wijken rond deze toekomstige stedelijke centra. Société du Grand Paris heeft twee grote contracten toegekend voor werkzaamheden aan lijn 17, voor het station Gonesse en de luchthaven Charles de Gaulle, terwijl de bouw van tunnels voor lijn 16 vordert.
Met 9 stations verspreid over 26,5 km wordt lijn 17 een nieuwe strategische as van Groot-Parijs, die het makkelijker maakt voor bewoners, werknemers en reizigers om zich te verplaatsen. Het zal ook de ontwikkeling van de belangrijkste economische centra in het noordoosten van Parijs stimuleren. De Société du Grand Paris, het overheidsorgaan dat door de Franse regering is opgericht om de aanleg en financiering van de Grand Paris Express te beheren, heeft het contract voor civieltechnische werken, ontwikkeling en uitrusting voor het ondergrondse deel van de sector Parijs-Charles de Gaulle Airport – het laatste deel van lijn 17 dat in gebruik wordt genomen – gegund aan een consortium onder leiding van Razel-Bec, naast Sefi-Intrafor en Fayat Energie Services.
De overeenkomst, met een waarde van ongeveer 516 miljoen euro, omvat de bouw van een 6,3 km lange tunnel, het TGV-station Aéroport Charles de Gaulle 2, zeven dienstgebouwen en twee sleufsecties, de ene “overdekt” en de andere “open”, met een totale lengte van ongeveer 900 meter. Met dit contract zal de aanleg van het hele tracé van de lijn begin 2024 van start gaan, met uitzondering van het station Le Mesnil-Amelot, het toekomstige eindpunt van de lijn, waar de werkzaamheden eind 2025 zullen beginnen.
SGP heeft ook het contract voor de ontwikkeling en inrichting van het stationsgebied van Gonesse toegewezen aan een consortium onder leiding van Chantiers Modernes Construction (een dochteronderneming van VINCI Construction) in samenwerking met Blocotelha, Cegelec Paris Ventilation en ETT. Deze overeenkomst, met een waarde van ongeveer 54 miljoen euro, omvat de bouw van de voorzieningen en apparatuur van het station, naast vijf dienstgebouwen. De start van de bouw staat gepland voor eind 2024.
Vooruitgang op lijn 16
Na 5,3 kilometer graven tussen Champs-sur-Marne en Chelles heeft de tunnelboormachine Maud vorige maand haar ondergrondse reis afgerond. Deze unieke aankomst verliep in verschillende fasen. In eerste instantie werd de schacht voor het boren ondergedompeld in bijna 20 meter water om de stabiliteit van de Bel-Air structuur tijdens de operatie te garanderen. Vervolgens werden duikers ingezet om de waterdichtheid van de structuur te controleren. Nadat dit bevestigd was, werd de 19.000 kubieke meter water in 4 dagen geleegd.
Na deze verschillende fasen begon vandaag het ontmantelingsproces met de symbolische verwijdering van het snijwiel, onder het toeziend oog van onze partners, aannemers en het personeel. De komende mijlpaal voor het ondergrondse deel van Lijn 16 is de aankomst van de Houda-tunnelboormachine in 2024, waarmee de tunnelafgraving voor de hele lijn wordt voltooid.
Verder lezen:
- Eerste rit voor Grand Paris Express nieuwe metrolijn 15 succesvol
- VINCI leidt ontwerp en bouw van nieuwe Parijse metrolijn M15
- Parijse vervoersmaatschappij gunt exploitatie nieuwe forensenlijn aan ORA