Kortere weg naar Denemarken: DB start aanleg spoor naar Fehmarnbelttunnel
Deutsche Bahn (DB) is begonnen met de bouw van de upgrade van de spoorverbinding naar de toekomstige Fehmarnbelttunnel. Deze tunnel in aanbouw zal een kortere weg vormen naar de Deense hoofdstad Kopenhagen over de zeestraat Fehmarn. De reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen zal worden teruggebracht van 4,5 uur naar 2,5 uur als de tunnel en de spoorverbinding in 2029 klaar zijn.
De spoorverbinding die DB is gaan aanleggen is de cruciale verbinding tussen de tunnel, die Lolland in Denemarken verbindt met het Duitse eiland Fehmarn, en het vasteland in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Het Deense bedrijf Femern A/S bouwt de Fehmarnbelttunnel. De Duitse federale overheid, de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Deutsche Bahn en de Europese Unie investeren samen ongeveer 3,5 miljard euro in het project. Met 18,2 kilometer wordt de Fehmarnbelttunnel de langste afgezonken tunnel ter wereld voor zowel voertuigen als treinen.
Spooruitbreiding
Het officiële startsein voor de aanleg van de spoorverbinding werd deze donderdag in Fehmarn gegeven door DB Infrastructure Board Member Berthold Huber, Schleswig-Holstein’s premier Daniel Günther en staatssecretaris Susanne Henckel. Aan Duitse zijde wordt in totaal 88 kilometer nieuwe spoorlijn aangelegd tussen Puttgarden (op Fehmarn) en Lübeck.
Deutsche Bahn begint in eerste instantie met de dubbelsporige uitbreiding en elektrificatie van het 11,4 kilometer lange traject tussen Puttgarden en de Fehmarnsundbrug – de eerste van in totaal tien bouwfasen. Vanaf 2026 wordt er parallel gebouwd aan alle trajecten tussen Fehmarn en Lübeck. Van de 88 kilometer van het totale traject is 55 kilometer gepland als nieuwbouw. Op het eiland Fehmarn zijn de voorbereidingen voor de aanleg, zoals het rooien van vegetatie en bomen, al sinds oktober aan de gang.
Het is een grote upgrade van de zogenaamde ‘Vogelfluglinie’ of ‘vogelvluchtlijn’, de huidige weg- en enkelsporige spoorverbinding naar het eiland Fehmarn via de Fehmarnsundbrug, geopend in 1963, en verder met de veerboot naar Denemarken. Vanaf december 2019 is de spoorveerverbinding op de Vogelfluglinie opgeheven vanwege spoorwerkzaamheden aan Deense zijde als onderdeel van de bouw van de Fehmarnbelttunnel. In plaats daarvan rijden alle langeafstandstreinen tussen Hamburg en Kopenhagen nu via de Jutlandlijn, via het traject Flensburg-Kolding-Odense en de Grote Beltbrug in Denemarken.
Reistijden aanzienlijk verkorten
De spoorverbinding zorgt niet alleen voor kortere reistijden tussen Duitsland en Kopenhagen, maar is ook gunstig voor forenzen in de Duitse regio Ostholstein. De voltooiing van de nieuwe route zal de reistijd van Fehmarn naar Lübeck terugbrengen van bijna anderhalf uur naar slechts 49 minuten. De treinen zullen dan nog maar 23 minuten rijden tussen Lensahn en Lübeck in plaats van de vorige 53 minuten.
DB bouwt ook zes nieuwe, moderne en barrièrevrije treinstations, onder andere tussen Großenbrode en Heiligenhafen en in Ratekau, wat goed nieuws is, vooral voor het toerisme in de regio, maar ook voor forenzen richting Hamburg en Denemarken.
Europese mijlpaal
Naast een aanzienlijke verkorting van de treintijden voor passagiers tussen Duitsland, Denemarken en Scandinavië in het algemeen, is de nieuwe route ook van fundamenteel belang voor het goederenverkeer op de Scandinavisch-mediterrane corridor tussen Noord-Europa en Italië. In de toekomst zullen dagelijks 68 goederentreinen via de Fehmarn Belt Fixed Link rijden, met nog eens 30 goederentreinen vanuit de haven van Travemünde richting Italië.
“Na jaren van planning kunnen we vandaag de start van de bouw van de spoorverbinding hier op Fehmarn vieren”, zei DB-bestuurslid voor infrastructuur Berthold Huber. “Samen met onze Deense partners creëren we hier midden in de Oostzee een nieuwe Europese spoorverbinding van Denemarken via Duitsland naar Italië in 2029. Deze corridor is net zo belangrijk voor het lokale en langeafstandsvervoer hier in Sleeswijk-Holstein als voor het Europese goederenvervoer.”
Susanne Henckel, staatssecretaris in het Duitse federale ministerie voor digitale zaken en transport noemt het “een echte Europese mijlpaal”. “De verbinding met de Fehmarnbeltovergang brengt niet alleen Duitsland en Denemarken dichter bij elkaar, maar ook heel Europa.”
Lees meer: