Oostenrijk investeert 21,1 miljard euro meer in spoorwegen tegen 2029
De Oostenrijkse regering heeft meer dan 21 miljard euro goedgekeurd voor de uitbreiding van de spoorwegen tussen 2024 en 2029. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige plannen om 19 miljard euro uit te geven in 2023-28. Ongeveer 4,7 miljard euro is gereserveerd voor ÖBB om de bestaande spoorweginfrastructuur te onderhouden.
Het ÖBB-kaderplan is in wezen een blauwdruk voor de investeringsstrategie van de federale overheid om het ÖBB-spoorwegnet te verbeteren. Het onlangs aangenomen kaderplan 2024-2029 zal leiden tot wijzigingen in de tijdschema’s en budgetten van de projecten, terwijl er ook andere belangrijke prioriteiten in kunnen worden opgenomen. Het uiteindelijke doel is om het vervoer van mensen en goederen per spoor te stimuleren als onderdeel van een langetermijninspanning om duurzaam vervoer te bevorderen en klimaatproblemen aan te pakken. Om dit doel te bereiken, is het cruciaal om meer capaciteit te creëren door nieuwe en efficiëntere spoorroutes aan te leggen.
Duurzaamheid
Grote ÖBB-projecten zoals de Semmering-basistunnel, de Koralmspoorweg en de Brenner-basistunnel worden volgens plan voortgezet. Daarnaast ligt de focus op uitbreiding van het lokale vervoer in stedelijke centra. Met het oog op klimaatbescherming is het ook belangrijk voor ÖBB om regionale spoorwegen aantrekkelijker te maken en door te gaan met een overeenkomstig elektrificatieprogramma. De verdere uitbreiding van infrastructuurfaciliteiten voor goederenvervoer zal ook van groot belang zijn. Een deel van de investeringen zal gaan naar digitalisering met het oog op de toekomst.
Een andere prioriteit is de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen. De bouw van nog meer “minitransformatoren” is een nieuwe toevoeging aan het kaderplan, zodat de elektriciteit die duurzaam wordt geproduceerd in de eigen wind- en zonne-energiecentrales van ÖBB, kan worden ingevoerd in het spoorwegnet. De reeds vastgestelde prioriteiten, zoals de modernisering en gedeeltelijke elektrificatie van regionale treinen, liggen ook nog steeds op schema. Het treinbedrijf wordt ook verder gedigitaliseerd voor meer veiligheid en capaciteit.
Successen uit het verleden
Tijdens de vorige kaderplanperiode konden treinreizigers al getuige zijn van verschillende opmerkelijke investeringen in infrastructuur. Zo werd het onlangs gebouwde station Ebreichsdorf op de Pottendorflijn in september 2023 in gebruik genomen. Verder wordt de voltooiing van de dubbelsporige uitbreiding van de ongeveer 50 kilometer lange Pottendorflijn, die loopt tussen Wenen Meidling en Wiener Neustadt, verwacht in 2023.
Het Marchegger Ostbahn-project, een van de belangrijkste elektrificatie-initiatieven van de afgelopen jaren, zal naar verwachting eind 2022 worden voltooid. De geëlektrificeerde spoorlijn tussen Wenen en Bratislava zal naar verwachting eind 2024 volledig in gebruik zijn, afhankelijk van de voortgang van het project van de Slowaakse Spoorwegen. Bovendien zijn meer dan 26 van de 27,3 kilometer van de tunnel met twee buizen in de Semmering-basistunnel al uitgegraven. De ingebruikname van het Karinthische deel van de Koralmspoorlijn staat gepland voor eind 2023, twee jaar voordat de hele spoorlijn tussen Graz en Klagenfurt in 2025 in gebruik wordt genomen.
Verder lezen:
- ÖBB-nachttreinen krijgen vanaf december “pods” voor soloreizigers
- ÖBB en DB willen nachttreinverkeer verdubbelen tegen 2030
- Siemens Mobility levert 540 treinen voor ÖBB