ERFA roept op tot goed onderbouwde wetgeving om het grensoverschrijdende goederenvervoer te verbeteren
De European Rail Freight Association ERFA roept de Europese Commissie op om krachtige maatregelen te nemen om het grensoverschrijdende goederenvervoer te verbeteren.
De Europese Commissie heeft zojuist een cyclus van openbare raadplegingen van twee en een halve maand afgerond over de ontwikkeling en uitvoering van maatregelen om het internationale treinverkeer en het beheer ervan te vergemakkelijken.+
Gevraagd: relevante wetgeving
ERFA benadrukte dat deze openbare raadpleging moet worden gevolgd door relevante wetgeving. De vereniging benadrukt dat als de raadpleging niet wordt gevolgd door een wetgevingsaanpak die is geĆÆnspireerd op het plan om dienstregelingen en capaciteiten te herdefiniĆ«ren, het goederenvervoer per spoor niet in staat zal zijn om zijn groei- en milieudoelstellingen te bereiken.
Europese aanpak is van groot belang
Het TTR-project (Timetabling and Capacity Redesign), gelanceerd door RailNetEurope en Forum Train Europe onder leiding van ERFA, bestudeert procedures voor het opstellen van dienstregelingen tussen Europese landen, met als doel processen te verbeteren en internationale harmonisatie te bereiken.
ERFA is verheugd dat de Europese Commissie een raadpleging over deze belangrijke kwestie heeft gelanceerd. āHet goederenvervoer per spoor heeft juridische duidelijkheid nodig over hoe capaciteit wordt beheerd, evenals de rechten om capaciteit te reserveren en de invoering van compensatie voor capaciteitsverlies en operaties op het netwerk. Aangezien het goederenvervoer per spoor in wezen internationaal is, is een Europese aanpak van cruciaal belang om een āālappendeken van verschillende nationale initiatieven te vermijdenā, aldus Connor Feighan, secretaris-generaal van ERFA.
Huidige situatie voldoet niet
Volgens de leden van de vereniging brengt de huidige situatie veel verstoringen en slechte coƶrdinatie van capaciteiten binnen het Europese netwerk met zich mee. Dit laat zien hoe het huidige kader voor capaciteits- en infrastructuurbeheer niet voldoet aan de behoeften van grensoverschrijdend verkeer. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat meer dan 50% van het goederenvervoer per spoor minstens ƩƩn grens passeert.
āDit aspect is van het grootste belang. Als we de modal shift-doelstellingen serieus nemen, moeten we de situatie op korte termijn stabiliseren en tegelijkertijd een sterker systeem voor de toekomst ontwikkelenā, legt Dirk Stahl, voorzitter van ERFA, uit.
Aanpak is nog te nationaal
Gezien het hoge internationale profiel van het goederenvervoer per spoor, is ERFA van mening dat internationaal capaciteitsbeheer voorrang moet krijgen in de nationale capaciteitsplanning als de sector wil groeien.
EFA roept daarom op om de reservering van internationale capaciteiten te vereenvoudigen. Spoorwegondernemingen moeten de mogelijkheid hebben om werkschema’s voor internationaal verkeer uit te voeren met Ć©Ć©n aanspreekpunt, namelijk hun nationale infrastructuurbeheerder, die het gehele treinpad moet verzorgen.
Dit zal echter niet gebeuren als landen zich niet voorbereiden op een dergelijke transitie en als het Europese beleid niet voldoende bindend is, met name als het gaat om het opvangen van capaciteitsverstoringen.