Goederenvervoer via het spoor moet het vertrouwen van de klanten terugwinnen
Spoorvervoerders die actief zijn op de Nieuwe Zijderoute hebben moeite om het vertrouwen van hun klanten terug te winnen in deze onzekere tijden. De belangrijkste factoren waar klanten zich zorgen over maken zijn de veiligheid van de lading, de pandemie die maar niet wil wijken en het ontbreken van geldige alternatieve routes.
Op de RailFreight Summit 2022 in Warschau deelden vertegenwoordigers van verschillende spoorvrachtbedrijven hun expertise en perspectieven wat betreft de uitdagingen omtrent het opnieuw opbouwen van goede relaties met hun klanten. De recente geopolitieke ontwikkelingen hebben namelijk klanten weggehaald van de spoorcorridors die door Rusland lopen.
Gebrek aan geldige alternatieven
Die klanten maken echter steeds vaker gebruik van routes via Rusland. Dit komt door het gebrek aan geldige alternatieven in Zuid-Europa en door de congestie in de havens, maar ook omdat die klanten besefen dat de transportroute door Rusland betere transittijden te bieden heeft.
Polen heeft meer grensovergangen nodig
Toch zijn er altijd uitdagingen die moeten worden opgelost. Bijvoorbeeld het feit dat er slechts één brug over de Bug-rivier is die Wit-Rusland verbindt met het Pools Malaszewicze-knooppunt, wat knelpunten en verkeersopstoppingen veroorzaakt, zoals Jakub Walczak van C.H. Robinson opmerkte.
Een tweede brug was al langer gepland, maar tot nu toe is de bouw niet gestart.
Mariusz Dabrowski, directeur van Business Promotion Bureau, beweerde dat de toekomstige bouw van nog twee terminals aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland voor de ladingen die in Malaszewicze worden behandeld, dit probleem kan helpen oplossen.
Twee kranen
Een terminal in Sokolka zal binnenkort worden voltooid en aan een andere in Siemianowka wordt volop gewerkt.
De investering voor de terminal in Sokolka bedraagt ruim 23 miljoen euro. Het betreft een terrein van 5 hectare voor de opslag van containers.
Er komen twee kranen van 45 ton, waarvan er één wordt uitgerust met een elektromagneet voor het transport van metalen elementen. De tweede moet nog worden gemonteerd, maar de onderdelen zijn alvast klaar. De terminal wordt opgedeeld in twee delen. De noordelijke met twee brede en twee reeds bestaande Europese sporen, en de zuidelijke met vijf gloednieuwe sporen. Drie daarvan zullen breed zijn en de twee andere Europees.
Covid-19 in China: aanvankelijk een stimulans, nu de oorzaak van vertragingen
Julija Ščiglaitė, CEO van RailGate Europe, had over het “nul-covid-beleid” dat door de Chinese overheid wordt opgelegd, beleid dat inmiddels een grote uitdaging is geworden. De pandemie stimuleerde aanvankelijk het goederenvervoer per spoor. De herhaalde lockdowns die in China zijn aangekondigd, zorgen nu echter voor aanzienlijke vertragingen bij het vertrek.
Pawel Moskala, CEO van Real Logistics, wees erop dat de situatie in China het erg moeilijk maakt om reguliere slots op goederentreinen in China te krijgen. Roland Verbraak, algemeen directeur van BTT Intermodal Group, benadrukte ook dat de volumes uit China zijn afgenomen omdat minder treinen rijden en een groot aantal schepen buiten dienst is gesteld.
De rol van alternatieve routes
Marcin Miecznikowski, algemeen directeur van Trans East-West, en Robert Klosinski, manager goederenvervoer per spoor voor DSV, deelden de overtuiging dat alternatieve routes eerder als een kans dan als een bedreiging voor zowel de klanten als de sector moeten worden beschouwd.
Zo benadrukte Dabrowski de rol van de noord-zuid-as die de haven van Piraeus in Griekenland met Polen verbindt. 30 procent van dit project is voltooid, 40 procent is in aanbouw en de resterende 30 procent wacht nog om te worden gebouwd. Het hele project zal niet voor ten vroegste 2026 voltooid zijn