Scheepvaartverkeer op de Rijn dreigt stil te vallen
Het waterpeil op de rivier de Rijn in Duitsland is opnieuw gedaald bij warm en droog weer en de transportkosten stijgen omdat schepen hun ladingen verminderen om door te kunnen varen, waarschuwden grondstoffenhandelaren woensdag.
De waterstand in de Rijn is momenteel vergelijkbaar met die tijdens het ‘horrorjaar’ 2018. Volgens sommige waarnemers kan komend weekend het waterpeil zelfs onder dat van 2018 duiken. Wat niet alleen de scheepvaart op de Rijn, maar ook de hele transportsector met grote problemen kan opzadelen.
Hittegolf
Ondiep water na de zomerse hittegolf belemmert sinds juli de scheepvaart op de hele rivier in Duitsland, net als op andere Europese waterwegen.
Het referentiewaterlijnniveau bij het chokepoint van Kaub ten zuiden van Koblenz stond woensdag op 48 centimeter, aldus gegevens van Refinitiv Eikon, ongeveer 4 centimeter lager op de dag. Schepen hebben ongeveer 1,5 meter referentiewaterlijn nodig om volgeladen te varen.
De industriƫle productie heeft de neiging af te nemen als het waterpeil op de Rijn laag blijft, wat een uitdaging betekent voor de Duitse industrie die ook te maken heeft met verhoogde spanningen rond de toeleveringsketens en hoge grondstofprijzen.
Minister Wissing wil Rijn uitbaggeren
Omdat sommige schepen de belangrijkste waterweg niet volledig meer kunnen bevaren, riep de Duitse minister van Verkeer Volker Wissing op om de rivier uit te baggeren om meer vracht langs de rivier te laten reizen. Op lange termijn zei hij dat het nodig was meer verkeer van de weg naar het spoor en de waterwegen te verplaatsen.
Wissing zei dat het geplande baggeren van de Rijn het project de conclusie was van een recente Duitse regeringsstudie naar een transportstrategie op lange termijn met de beste kosten-batenverhouding.
“Op bepaalde punten moeten we knelpunten op de Rijn wegwerken. We hebben deze waterweg simpelweg broodnodig”, zei Wissing. De voltooiing van het gigantische project zou tot het begin van de jaren 2030 duren, zei hij.
De investering zou ongeveer 180 miljoen euro bedragen, waarvan ongeveer 40% voor begeleidende ecologische maatregelen.
Niet alleen Duitsland wordt getroffen
De aanhoudende droogte treft ook steeds meer landen. Op 10 augustus ging ook de Moezel tussen Neuves Maisons en Fontenoy dicht wegens te weinig water. Andere vaarroutes werden al eerder (gedeeltelijk) gestremd of fors qua diepgang beperkt.
Het gebrek aan water vertaalt zich in hogere vrachtprijzen. De vraag moet echter gesteld wat er op lange termijn te gebeuren staat wanneer de lage waterstanden een terugkerend probleem dreigen te worden. De waterproblemen dreigen de ganse transportsector, inclusief het goederenvervoer per spoor op zijn kop te zetten.