KORAIL test goederentrein dubbel zo groot als een hogesnelheidspassagierstrein

KORAIL, de Zuid-Koreaanse nationale spoorwegmaatschappij, heeft met succes commerciële testoperaties uitgevoerd met een 50-delige, 777 meter lange goederentrein. Momenteel exploiteert KORAIL goederentreinen van 33 wagons.

Een toename van de capaciteit met meer dan 50 procent

Met de implementatie van 50 wagons kan de transportcapaciteit met 52 procent toenemen. De testen werden uitgevoerd op de Gyeongbu-lijn, tussen Seoul en Busan.

De trein verliet Seoul, in het noorden van het land, op 19 juli om 5 uur ’s ochtends en bereikte veilig Busan, in het zuiden, rond 11 uur ’s ochtends. Daarmee werd een afstand van 400 km afgelegd. De dienstverlening met lange goederentreinen zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 van start gaan, na analyse van de gegevens die tijdens de testactiviteiten zijn verzameld.

Meer capaciteit, meer aansluitingen en minder uitstoot

KORAIL wijst erop dat de trein twee keer zo groot is als een hogesnelheidstrein voor passagiers en dat het de eerste keer is dat een dergelijk project in Zuid-Korea wordt gelanceerd. Door lange goederentreinen te kunnen exploiteren, zou KORAIL de Zuid-Koreaanse spoorwegen kunnen verbinden met transcontinentale, waardoor de operationele afstand van de spoorweglogistiek wordt vergroot.

Met deze tests verwacht het bedrijf ook de milieudoelen te halen die de overheid heeft gesteld, namelijk de reductie met 37,8 procent van de uitstoot van broeikasgassen en bovendien CO2-neutraliteit in 2050.

Nog een aantal obstakels te overwinnen

Vanwege zijn geografische ligging en omvang heeft Zuid-Korea relatief korte spoorwegen, wat KORAIL ertoe bracht eerder terughoudend te zijn bij het ontwikkelen van lange goederentreinen voor het uitvoeren van massavrachtvervoer over lange afstand”. Bovendien zijn spoorlijnen en stations in Zuid-Korea meer dan een eeuw oud, waardoor het onmogelijk is om lange goederentreinen te laten rijden.

Bovendien is de gemiddelde operationele afstand van de spoorweglogistiek in het land relatief kort, 257 km. KORAIL vermeldt dat de juiste operationele afstand om een ​​comparatief voordeel te verwachten via het spoor ten opzichte van transport via de weg 700 km tot 800 km is.

Volgens het bedrijf is de testoperatie van de lange goederentrein geïmplementeerd om een ​​zelfredzame strategie te bedenken om het aanhoudende bedrijfsverlies als gevolg van COVID-19 te boven te komen.

KORAIL verliest momenteel namelijk meer dan 150 miljoen euro per jaar. Een van de oplossingen zou zijn om het transportsysteem te versterken, zodat het 64 goederenwagons tegelijk kan vervoeren. De tests van de trein met een lengte van 50 wagons kunnen daarom worden beschouwd als de eerste stap richting betere bedrijfsresultaten.

Auteur: Jos Sterk