Duitsland stopt volgende maand de invoer van Russische steenkool

Duitsland zal vanaf 1 augustus stoppen met het importeren van Russische steenkool en vanaf 31 december met die van ruwe olie, vertelde vice-minister van Financiën, Joerg Kukies, vorige week aan Reuters.
“Over een paar weken zijn we van de Russische kolen af”, zei Kukies op het Sydney Energy Forum, dat vorige week plaatsvond. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar de Duitse afhankelijkheid van Russische energie blijft een levensgroot probleem. Op de eerste plaats natuurlijk wat aardgas betreft.
Geen makkelijke taak
Kukies gaf toe dat het vervangen van Russische koolwaterstoffen in welke vorm dan ook niet alleen in Duitsland geen gemakkelijke taak zal zijn, daarbij verwijzend naar het feit dat de Verenigde Staten en Qatar samen slechts ongeveer 30 miljard kubieke meter aardgasequivalent aan Europa zouden kunnen leveren tegenover de import van 150 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar in het verleden.
Te weinig aanbod op de markt
Duitsland heeft haast met het bouwen van LNG-importterminals, zodat het ten minste een deel van de Russische gasimport kan vervangen door vloeibaar gas uit het buitenland. Het probleem hier is echter dat de voorraden langs de markt zijn afgenomen, waarbij Freeport LNG in de VS tot ten minste september offline is en Shell’s Prelude in Australië wordt stilgelegd vanwege herstellingswerkzaamheden.
De vraag naar gas in Duitsland en Europa als geheel blijft sterk, aangezien regeringen ernaar streven hun gasopslagcavernes vóór het volgende stookseizoen te vullen. Met name Duitsland staat ook op scherp nadat Gazprom vorige week de gasstroom via de Nord Stream 1-leiding stopte voor een gepland onderhoud. De vrees is dat het bedrijf de kranen niet meer opendraait als het onderhoud later deze week eenmaal is gedaan.
De opschorting van de aankoop van steenkool en olie uit Rusland is het gevolg van de sancties die de EU eerder dit jaar aan Moskou heeft opgelegd, waardoor kopers van de grondstoffen een tijdelijke buffer van zes maanden kregen zodat ze kolen en olie konden inslaan voordat de respectieve embargo’s in werking gaan.