Opnieuw een veerdienst tussen het Schotse Rosyth en Zeebrugge?
Het voorstel om een Schotse haven opnieuw te verbinden met Europa via vrachtveerdiensten heeft slaagkansen als het goederenvervoer per spoor een onderdeel van de mix is.
Dat is de boodschap gebracht door de stakeholders die een directe verbinding willen leggen tussen Rosyth aan de oostkust van Schotland en Zeebrugge aan de westkust van België. Deze veerdienst vaart sinds 2018 niet meer.
Derde keer, goede keer?
Schotland verbinden met een van de tien grootste havens in Europa spreekt nog steeds tot de verbeelding van Schotse bedrijven en spoorvervoerders. Een overeenkomst tussen een recent opgericht Schots maritiem managementbedrijf en de internationale veerbootmaatschappij DFDS heeft de hoop gewekt dat deze dienst weer tot leven kan worden gewekt. In het verleden zijn pogingen daartoe twee keer mislukt, maar de derde keer zou de goede keer kunnen zijn.
Goederenvervoer per spoor
De congestie in havens verder langs de oostkust van Groot-Brittannië heeft de ontwikkeling van het goederenvervoer per spoor in plaatsen als Immingham en Teesside al aangemoedigd. Verder naar het noorden komt de monding van de rivier de Forth langzaam maar zeker weer in focus als bestemming voor vrachtverkeer. Forth Ports Authority, de werkmaatschappij ter plekke, heeft haar activiteiten al uitgebreid. Dat geldt op de eerste plaats voor de vestiging in Grangemouth, waar het bedrijf vorig jaar een uitgebreide upgrade heeft voltooid.
Het goederenvervoer per spoor kan een gamechanger zijn in de Rosyth-mix. DFDS, de veerbootmaatschappij die eerder betrokken was bij de exploitatie van passagiers- en vrachtdiensten vanuit Rosyth, is een samenwerking aangegaan met het in Glasgow gevestigde Ptarmigan Shipping om de verbinding nieuw leven in te blazen. “We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om ons netwerk te laten groeien”, aldus een DFDS-verklaring. “We kunnen bevestigen dat we de mogelijkheid van een nieuwe ferryroute tussen Rosyth en Zeebrugge onderzoeken.”
Het gemak van wegtransport
Inspanningen in het verleden zijn gestrand op het gemak van wegtransport naar verder naar het zuiden gelegen havens en de beschikbaarheid bij terminals zoals Felixstowe en London Gateway. De stijgende kosten van het wegvervoer (en het veelbesproken chauffeurstekort) zijn nu echter een heel belangrijke factor geworden. In combinatie met drukkere havens, de koolstofvrije politieke agenda zien de roestige (lees: niet onderhouden) rails bij Rosyth er veel aantrekkelijker uit. De haven is ook hard op weg om een Schotse Greenport te worden, wat belangrijke economische voordelen biedt.
Meerdere mogelijkheden voor Fife-vracht
Rosyth, beter bekend als marinebasis, ontwikkelt zich al enkele jaren als een belangrijke civiele faciliteit. Het voordeel van de locatie is de eigen spoorlijn, die in 1988 voor het laatst regelmatig werd gebruikt voor geregelde passagiersdiensten en die bevoegd personeel naar de marinebasis vervoerde. De lijn ligt er nog steeds, maar zal een aanzienlijke upgrade nodig hebben om hem weer in gebruik te nemen.