EU richt marktplaats op voor graantransport Oekraïne
Een nieuw platform genaamd Grain Lane wordt gelanceerd om Oekraïense boeren en Europese logistieke dienstverleners samen te brengen.
De app, gelanceerd door de Europese Commissie samen met V_labs en Rail Cargo Group, moet de graanexport van Oekraïne naar de EU-lidstaten optimaliseren, aldus het ministerie van Agrarisch Beleid en Voedsel van Oekraïne.
Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn nog altijd geblokkeerd
De export van landbouwproducten, voornamelijk graan, vanuit Oekraïne naar de EU wordt momenteel belemmerd door de blokkering van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Vroeger nam de zeevaart het grootste deel van de export voor zijn rekening. Nu dit niet meer mogelijk is, worden over land handelsroutes gezocht en daarvoor is alle hulp welkom.
Matchmaking
De Europese Commissie heeft actief geholpen bij het zoeken naar nieuwe synergieën binnen de industrie en heeft zich nu tot de digitale wereld gewend om dit proces te versnellen. In samenwerking met een spooroperator (RailCargo Group) en innovatiespecialist werd een nieuwe app in gebruik genomen.
Het platform zal zowel handels- als transportverzoeken plaatsen. Vertegenwoordigers vanuit de Europese logistiek zullen zo organisatorische problemen met Oekraïense partners kunnen oplossen. Deze laatste zullen in een paar klikken partners kunnen vinden voor de export van hun producten, evenals nieuwe logistieke oplossingen. Het platform is beschikbaar via de link in het Engels en Duits.
Update huidige situatie
Over de opening van de haven van Odessa voor de export van graan wordt nog onderhandeld. Turkije heeft voorgesteld om op voorstel van de VN een veilige zeecorridor tot stand te brengen in gebieden zonder mijnen. Schepen zouden dan rond de mijnen worden geleid, aangezien mijnen opruimen geen optie is voor zowel Oekraïne als Rusland. Ankara wachtte nog steeds op de reactie van Moskou op het plan.
Inmiddels wordt graan geëxporteerd via verschillende landroutes, zoals de route door Polen naar de Oostzee, maar ook via Roemenië, Hongarije, Slowakije en Turkije. De capaciteit van deze routes is echter beperkt. De graanstrook via Wit-Rusland naar de Oostzee zou veel zinvoller zijn, maar deze optie is door Oekraïne afgewezen, omdat het niet wil samenwerken met Wit-Rusland.