Oplossing voor de Oekraïense graanexport komt (misschien) in zicht
In het steven van Oekraïne om duizenden tonnen graan en andere landbouwproducten te exporteren, zou een mogelijke oplossing in zicht kunnen zijn. Vandaag 8 juni zal een Russische delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov een bezoek brengen aan Turkije om met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de mogelijkheid te bespreken om een Zwarte Zee-corridor voor Oekraïense export te lanceren.
De corridor zal zich uitstrekken van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee tot Turkije, meldde Reuters. Hoewel er nog niets is bevestigd, is Turkije in gesprek met de Verenigde Naties om de beste aanpak van de situatie vast te leggen en om een gezamenlijk monitoringmechanisme op te zetten om de exportcorridor te observeren.
Infrastructuur ontoereikend
Na de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee door het Russische leger, was de export sterk afhankelijk van goederenvervoer per spoor. De infrastructuur bleek echter ontoereikend om het vervoer van zulke grote hoeveelheden vracht te ondersteunen, waardoor een groot deel van de vracht strandde op de westelijke Oekraïense grens.
Niet genoeg overslagpunten
De Oekraïense minister van infrastructuur, Oleksandr Kubrakov, legde een paar dagen geleden in een vergadering met de Commissie vervoer en toerisme van het EU-parlement uit dat er grote tijdsdruk is en dat de EU de noodzakelijke investeringen moeten versnellen om de grensovergangen te ontlasten en de export van graan te vergemakkelijken.
Hij zei dat de overslagcapaciteit onvoldoende was om de vrachtvolumes aan de West-Oekraïense grens te verwerken. “Het vervoer per spoor kan het vervoer van landbouwproducten, met name graan, gedeeltelijk overnemen. Het vervoeren van goederen is echter moeilijk vanwege de lage grensovergangscapaciteit van West-Oekraïne, die niet is ontworpen voor het overladen van dergelijke volumes”, merkte hij op.
Volumes aan exportcapaciteit zijn gedaald
Hij vervolgde met te zeggen dat de exportcapaciteit van Oekraïne via de havens aan de Zwarte Zee ongeveer vier tot vijf miljoen ton per maand bedroeg. Deze volumes zijn nu gedaald tot een miljoen ton per maand, wat dus een aanzienlijke daling mag worden genoemd.
Als gevolg hiervan moeten Oekraïne en de EU investeren in meer overslagpunten die onder de huidige omstandigheden een betere vrachtafhandeling mogelijk maken en in de toekomst ongeveer 50 procent meer capaciteit bieden.
Desalniettemin is het niet erg realistisch om zo snel nieuwe infrastructuur te bouwen. De EU heeft geprobeerd Oekraïne te ontlasten door de EU-heffingen op Oekraïense export op te schorten, maar een mogelijke voedsel- en humanitaire crisis ligt nog steeds op de loer.
In deze context zou het openen van een exportcorridor aan de Zwarte Zee levensreddend kunnen zijn voor zowel Oekraïne als voor de rest van de wereld die in belangrijke mate afhankelijk is van de landbouwproducten van het land.