Energieprijzen bereiken nieuw record, zo past sector van de spoorgoederen zich aan
Nu de energieprijzen in de afgelopen weken nieuwe recordhoogtes bereiken, staan de vrachtvervoerders per spoor voor nieuwe uitdagingen om hun kosten onder controle te houden. Toeslagen zijn onvermijdelijk geworden, efficiëntie wordt de norm en in sommige landen is het aantrekkelijker om een diesellocomotief te laten rijden dan een elektrische.
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen in 2022 fors gestegen. Het besluit van Europese landen om Russische olie te verbieden zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar de energieprijzen verder onder druk zetten. Dit heeft gevolgen voor de brandstofprijzen, maar de prijs van elektriciteit hangt rechtstreeks samen met de stijgende energieprijs. Het goederenvervoer per spoor wordt geconfronteerd met de gevolgen van beide evoluties.
Eerste keer in onze geschiedenis
“Het is voor het eerst in onze 30-jarige geschiedenis dat we onze tarieven halverwege het jaar moesten aanpassen”, zegt Martin Koubek van Metrans. Het bedrijf, dat in heel Europa een treinvloot exploiteert heeft per 1 juni een toeslag berekend op al zijn vervoer, inclusief tractie op het spoor.
“Dat was nodig, omdat het niet meer mogelijk was de hoge prijzen op een andere manier op te vangen. We hebben lang gewacht om dit te doen, omdat we op dat vlak nogal conservatief zijn. Normaal gesproken wijzigen we onze tarieven niet halverwege het jaar, maar we konden er ditmaal niet meer omheen”, legt hij uit.
In elk land anders
Het is moeilijk om in exacte cijfers uit te drukken met wat voor stijging de industrie te maken heeft, aangezien dit afhankelijk is van het land en het soort transport. Maar er zijn voorbeelden genoeg van forse stijgingen van de elektriciteitsprijs, weet Luuk von Meijenfeldt, CEO van locomotiefleasemaatschappij NexRail. “De prijs van elektriciteit stijgt momenteel zelfs meer dan de prijs van brandstof.”
In sommige landen, zoals Hongarije en Duitsland, is het momenteel nog aantrekkelijker om een dieselloc te laten rijden dan een elektrische. “Dat betekent niet dat spoorwegondernemingen hun elektrische eenheden aan de kant zetten. De dieselaggregaten zijn vaak oud en kunnen niet meer op een efficiënte manier draaien. Wat je ziet is dat energie-efficiëntie nu een veel grotere rol begint te spelen bij de keuze voor rollend materieel”, legt hij uit.
Efficiënter werken is noodzakelijk
In Hongarije, waar de prijsstijgingen voor elektriciteit het sterkst zijn, zijn de exploitanten van het goederenvervoer per spoor zich terdege bewust geworden van de noodzaak om efficiënter te werken. “Door de verviervoudiging van de elektriciteitskosten is elke ongeplande stop, vertraging en versnelling als gevolg van een langzaam signaal veel duurder voor de spoorwegmaatschappijen dan voorheen”, zegt branchevereniging Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.
“Helaas heeft de Russische invasie van Oekraïne de prijs van elektriciteit nog meer opgedreven en dus wordt een verdere prijsstijging van 25 tot 30 procent verwacht op basis van de trend van de eerste maanden van 2022.”
Rol van het spoor
Positief is dat sommige transportanalisten verwachten dat aanhoudend hoge energieprijzen een dramatische verschuiving in het transport zullen veroorzaken, waarbij aanzienlijke nieuwe volumes naar het spoor zullen verhuizen, aangezien nieuwe technologie een betere efficiëntie en lagere emissies mogelijk maakt.
Ondanks de uitdagingen die voor ons liggen, besprak Fatih Birol, uitvoerend directeur van het International Energy Agency (IEA), de voordelen die het spoor kan opleveren bij het overwinnen van de energiecrisis en benadrukte hij de aanzienlijke voordelen die het spoor kan hebben voor de energiesector en het milieu. Door energiebronnen te diversifiëren en efficiëntere mobiliteit te bieden, kan het spoor het energieverbruik van het vervoer verminderen en de uitstoot van koolstofdioxide en lokale verontreinigende stoffen verminderen, concludeert hij.