Grote spoorinvesteringen in het Gents deel van North Sea Port
De haven van Gent, onderdeel van het bredere North Sea Port-complex in België, kent een hausse in spoorinvesteringen. De Belgische overheid en Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het land, hebben de missie op zich genomen om de bestaande spoorinfrastructuur te vernieuwen en nieuwe infrastructuur te bouwen om de groei van de spoorverbindingen van en naar de haven op te vangen.
De spoorprojecten in Gent focussen zich op twee verschillende aandachtsgebieden. De eerste is de opwaardering van de spoorinfrastructuur op het rangeerterrein Zeehaven, de tweede is de verbetering van de spoorconnectiviteit voor bedrijventerreinen in het havengebied. “Zonder deze bijkomende infrastructuur ligt het goederenvervoer per spoor in het Gentse deel van de North Sea Port zo goed als lam”, stelt Infrabel om het belang van deze twee projecten te illustreren.
Zeehaven, de ruggengraat van de haven
“Met bijna 60 sporen is het rangeerstation Gent-Zeehaven het logistieke knooppunt voor de haven. Goederentreinen komen hier aan, vertrekken weer, worden gemonteerd en schakelen indien nodig tussen elektrische en diesellocomotieven”, benadrukt Infrabel.
De Belgische IM is in 2019 begonnen met de uitvoering van enkele upgradeprojecten in het rangeerstation. Het rangeerstation bestaat uit drie spoorbundels: D, E en G. Het upgradeproject richt zich op bundel D, die drie sporen heeft. Het doel is om de twee sporen uit te breiden om goederentreinen tot 750 meter lang te kunnen ontvangen.
De Belgische premier Alexander De Croo is een tevreden man: “Eind mei 2022 maakten we de spooruitbreiding compleet en konden treinen gebruik maken van de aangepaste infrastructuur. Deze langere trajecten stonden al een tijdje hoog op het verlanglijstje van de haven en van onze klanten”, aldus Infrabel. Daarnaast heeft de IM ook nog aanpassingswerken gedaan in Bundel D van Zeehaven. “We hebben 23 nieuwe wissels geplaatst, de bestaande sporen en dwarsliggers vernieuwd en de sein- en bovenleiding gemoderniseerd. De totale investering in Bundel D bedraagt 7,4 miljoen euro”.
Omdat klanten belangrijk zijn
Zoals Infrabel benadrukte, is haar eerste prioriteit, naast de modal shift, om haar klanten tevreden te stellen en hen te helpen meer gebruik te maken van het goederenvervoer per spoor. Investeringen in Gent richten zich dan ook op het faciliteren van de toegang van en naar industrieterreinen gelegen in de haven. Concreet gaat het om drie bedrijven: Disteel, een dochteronderneming van ArcelorMittal, EOC (chemie en latexproducten) en TWZ (tankreiniging).
In Wondelgelm ondergaat de industriespoorlijn L216 momenteel een renovatie die afgelopen oktober is gestart en in juli zal eindigen. Deze lijn betreft Disteel, een bedrijf dat dagelijks een goederentrein met stalen balken ontvangt uit Luxemburg. “Deze producten worden verder verwerkt en verzonden naar grote industriële klanten en andere bouwaannemers. Zonder deze spoorverbinding kan dat niet. Het is dus letterlijk een reddingslijn”, legt Infrabel uit.
Het belang van een aansluiting op het spoorwegnet
Anderzijds vernieuwde Infrabel 4,3 kilometer spoor, drie wissels en een overweg op het industriespoor L217 in Evergem dat de bedrijven EOC en TWZ bedient.
“EOC krijgt de faciliteiten om latex alleen per spoor te transporteren. Zonder deze spoorverbinding zou het bedrijf moeilijk zijn activiteiten kunnen uitoefenen. Hetzelfde verhaal geldt voor TWZ. Dit bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de inwendige reiniging van spoorwagons. En daarvoor heb je natuurlijk een aansluiting op het spoorwegnet nodig”, zegt Infrabel.