Tweede tak van de Betuweroute in Nederland: wat is de huidige stand van zaken?
Meer lading op de rails, het lijkt iets te zijn dat iedereen wil. Maar als er een nieuwe spoorlijn voor nodig is, wordt de discussie ingewikkelder. Dat is het geval bij de Noordelijke Tak van de Nederlandse Betuweroute. Deze tak is alles behalve vanzelfsprekend.
De Noordelijke Tak zou een uitloper aan de Betuweroute tussen Zevenaar en Hengelo toevoegen, de grens bij Oldenzaal oversteken en vervolgens rechtstreeks naar het noorden van Duitsland lopen. Dit zou niet alleen de druk op de Betuweroute verlichten, maar ook die op de dichtbevolkte gemengde spoorlijnen.
Pro’s en contra’s
Het klinkt als een aantrekkelijk voorstel, maar toen het concept in 2020 weer op de discussietafel kwam, was de oppositie luid en duidelijk. De inwoners van de Achterhoek, die het oosten van Gelderland en Overijssel beslaat, wilden geen nieuwe spoorlijn hun achtertuin zien. Dit zou de natuur schaden, geluidsoverlast met zich meebrengen en de leefbaarheid in de veelal landelijke regio verslechteren.
De tegenstanders werden al snel bestempeld als nimby’s – niet in mijn achtertuin-demonstranten – en beschouwd als ongevoelig voor de behoeften van de spoorgoederenindustrie, of de Green Deal-doelstellingen om de modal shift naar het spoor te vergroten. Beide partijen zijn gehoord door de politiek, met als resultaat dat de pro’s en contra’s momenteel worden onderzocht. Het laatste woord is daarbij nog niet gevallen.
Doe mee aan de discussie
Op dinsdag 24 mei wordt de discussie voortgezet tijdens het Spoorpro Seminar Investments in Rail Infrastructure. Dit seminar wordt gehouden in Amersfoort, Nederland, en de voertaal is Nederlands.
Deelnemers aan de paneldiscussie zijn Hans-Willen Vroon (RailGood), Maarten Balk (Gemeente Rotterdam), Mark Dijk (Haven van Rotterdam), Eline van den Brink (RONA), Leendert Stutvoet (RONA) en Koos de Looff (VVD Gelderland) . De inschrijving voor dit evenement is nog open, deelname is alleen fysiek.