Intercontinentaal vervoer van lithiumbatterijen kan ook via het spoor gebeuren

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/04/intercontinental-lithium-battery-transport-could-turn-to-rail-says-insurance-company/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

De vrachtverzekeringsmaatschappij TT Club zegt dat het vervoer van gevaarlijke goederen over land zou kunnen gebeuren, en dus ook via het spoor. Dat zou ook gelden voor lithiumbatterijen, ondanks het feit dat deze verboden zijn in het transport over de Nieuwe Zijderoute. Strengere veiligheidsvoorschriften voor het zee- en luchtvervoer zou hun transport echter wel mogelijk kunnen maken.

Lithiumbatterijen zijn de heilige graal voor transportbedrijven langs de zijderoute. De Chinese overheid verbiedt hun vervoer per spoor vanwege veiligheidsproblemen. Veel bedrijven hebben de wens geuit om die beperking op te heffen.

Voor DB Cargo Eurasia stond het vervoer van batterijen al op het verlanglijstje voor 2021. Ook GEFCO worstelt er mee dat het geen elektrische auto’s van China naar Europa per spoor kan vervoeren. De beperkende regelgeving is het afgelopen jaar niet opgeheven en het ziet er niet naar uit dat 2022 het jaar van verandering wordt. Toch laat de uitspraak van TT Club enige ruimte voor optimisme. Kunnen de beperkingen op andere vervoerswijzen er toe leiden dat gevaarlijke goederen zoals name batterijen op het Euraziatische spoor worden toegelaten?

Bezorgdheid over de veiligheid

“De markt voor lithiumbatterijen neemt exponentieel toe door de vraag van consumenten naar een breed scala aan oplaadbare producten, van draagbare apparaten tot elektrisch gereedschap en elektrische voertuigen. Recentelijk geregistreerde incidenten zoals containerbranden veroorzaakt door lithiumbatterijen en grote branden op autocarriers en ro-pax-schepen zorgen ervoor dat de maatregelen voor de maritieme gemeenschap terecht streng blijven. Bovendien kunnen de herziene wettelijke beperkingen met betrekking tot het vervoer van lithiumbatterijen door de lucht, die op 1 april van kracht zijn geworden, ertoe leiden dat grotere volumes noodgedwongen worden vervoerd via oppervlaktemodi”, legt de verzekeringsmaatschappij uit.

Maar zelfs als de regelgeving wordt herzien om het transport van lithiumbatterijen mogelijk te maken, hebben verzend- en transportbedrijven een grote verantwoordelijkheid om de veiligheid tijdens het transport te waarborgen. “Het is van cruciaal belang om deze risico’s te begrijpen”, zegt Peregrine Storrs-Fox, directeur risicobeheer bij TT.

“Tijdens hun intermodale reis bestaan ​​de belangrijkste risico’s uit slecht gemaakte, niet getest of defecte batterijen. Het risico in de toeleveringsketen – op elk punt van hantering, opslag en transport – wordt met dergelijke batterijen groter.

Auteur: Jos Sterk