Porterbrook en Greenbrier sluiten samen een nieuwe wagondeal met GB Railfreight

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/24/three-way-partnership-for-another-new-wagon-deal-with-gb-railfreight/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

GB Railfreight en leasingmaatschappij voor rollend materieel Porterbrook hebben een overeenkomst aangekondigd om 50 nieuwe wagons te leveren aan de Britse operator. De productie zal gebeuren door de multinationale fabrikant Greenbrier. Het is de nieuwste deal in een relatie van 15 jaar en de deal zegt veel over de verwachte groei van de vraag naar goederenvervoer per spoor.

De nieuwe wagons zullen GBRf helpen de binnenlandse markt te bedienen. De bloeiende economie in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk, met als middelpunt Londen, heeft grote behoefte aan grondstoffen, voornamelijk uit het uiterste westen en noorden van Engeland. De spoorgoederensector kan daarvan profiteren.

Op weg naar meer duurzaamheid

GBRf stelt dat de transactie een hernieuwd engagement van de betrokken bedrijven markeert om duurzaam vrachtvervoer te ontwikkelen, dit tegen de achtergrond van een aanzienlijke verwachte groei in de sector. Recent onderzoek door IPEX, het adviesbureau voor de spoorwegindustrie kwam tot de conclusie dat het intermodale goederenvervoer per spoor tussen 2022 en 2034 naar verwachting met meer dan 10 procent zal groeien, terwijl het verkeer in de bouwsector naar verwachting met 35 procent zal toenemen.

GB Railfreight krijgt nieuwe gesloten wagons

De samenwerking tussen GB Railfreight, Porterbrook en Greenbrier is gebaseerd op de sterke milieuprestaties van het spoor. Het ondersteunt ook de bredere plannen van de Britse regering om het vervoer koolstofarm te maken. Dit om een modal shift in het vervoer van goederen van de weg naar het spoor aan te moedigen. “Door samen te werken met Porterbrook, bevestigen we onze toewijding om duurzaamheid te ondersteunen”, zegt David Golding, Asset Director bij GB Railfreight. “Als we naar de toekomst kijken, zal deze investering helpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar goederenvervoer per spoor, terwijl ze tevens ook een sleutelrol speelt bij het behalen van de netto-nuldoelstellingen van de regering.”

Aggregatensector groeit snel

De deal komt bijna een jaar nadat dezelfde drie partners een contract tekenden voor de bouw en lease van 100 eenheden van Greenbrier’s 60-voet intermodale dubbele wagons. De leveringen van dat contract zijn momenteel aan de gang, het betreft een huurovereenkomst van tien jaar.

GBRf merkt op dat de aggregatensector snel vooruitgang boekt wat betreft de intermodale shift in het transport. Volgens de exploitant wordt er jaarlijks zo’n 20 miljoen ton aggregaten per spoor vervoerd. Bouwmaterialen gemeten in netto tonkilometers vertegenwoordigen bijna 30 procent van alle vracht die over het netwerk wordt vervoerd. De prognoses gaan uit van een jaarlijkse groei van de per spoor vervoerde bouwmaterialen met ongeveer drie procent.

Jammer genoeg geen grootschalige productie in het VK zelf

De productie zal ongetwijfeld plaatsvinden in een van de Oost-Europese vestigingen van Greenbrier. Hoewel het een teleurstelling kan zijn dat er geen vestiging is in het Verenigd Koninkrijk met de capaciteit voor grootschalige productie, is er niet bepaald een tekort aan capaciteit.

ā€œDeze aankondiging versterkt Porterbrooks langetermijnengagement om te investeren in het goederenvervoer per spoor en de tastbare voordelen die dit zal opleveren voor de economie. Waarbij het aspect duurzaamheid niet over het hoofd wordt gezienā€, aldus Mark Wyborn, Head of Freight bij Porterbrook.

Auteur: Jos Sterk